Bucătarii din 28 de spitale din România s-au întrecut, la Sighişoara, la Concursul Naţional „Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet”, organizat de Spitalul Municipal din oraş în colaborare cu Federaţia Sanitas - un eveniment în premieră în România.


Juriul a fost format din profesor doctor Monica Tarcea, de la Departamentul de Nutriţe a Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, inginer doctor Irina Matran, UMFST Târgu Mureş, chef bucătar Alex Barani şi Sorin Gabriel Ungureanu, director general adjunct la Autoritatea Naţională de Management a Calităţii în Sănătate.

„Meniul trebuie să vizeze trei cuvinte cheie pe care le urmărim: cantitate, calitate şi varietate”, a declarat dr. Monica Tarcea pentru Agerpres

Preparatele gătite la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu au fost selectate în finală. Bucătăresele finaliste au prezentat un fel principal şi un desert. Felul principal a constat într-un preparat simplu, gustos şi echilibrat din punct de vedere nutritiv - piept de pui cu sos de smântână şi garnitură de orez cu morcovi sote, prezentat pe farfurie alături de salată verde. Desertul a fost compus din două preparate festive: un tort de biscuiţi cu brânză de vaci, ornată cu fructe de pădure şi o pască preparată cu smântână şi portocale.

„Le felicit pe doamnele bucătărese care au reprezentat la înălţime spitalul nostru în acest concurs gastronomic şi au prezentat felul profesionist în care înţelegem zi de zi să ne onorăm această obligaţie de a-i hrăni pe pacienţii noştri la un nivel superior”, a declarat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, Cristian Roman, citat de Agerpres.

Lunar, spitalul evaluează prin chestionare completate sub aspectul anonimatului gradul de satisfacţie al pacienţilor internaţi, cu privire la diverse aspecte, iar calităţii hranei servite i se acordă în general calificative de „foarte bine” şi „bine”, fiind apreciată la nivel maxim de peste 90% dintre respondenţi.

„Păstrarea stării de sănătate a pacienţilor este strâns legată şi de modul de alimentaţie. De aceea, spitalul nostru acordă o atenţie deosebită alimentaţiei pacienţilor, oferind mâncare proaspătă, corect pregătită din punct de vedere dietetic - pentru ca hrana servită, alături de tratamentul medical şi îngrijirile adecvate, să contribuie la însănătoşirea cât mai grabnică a bolnavilor internaţi”, a precizat Simona Luca, asistent de dietetică.

„Echipele participante la competiţie ne-au demonstrat că meniurile pot fi considerabil îmbunătăţite, chiar şi în limita celor 22 de lei/zi. Dar este nevoie nu numai de ingrediente alimentare; îţi mai trebuie şi dorinţa de a face lucruri cât mai bine, şi puţină imaginaţie, şi nu în ultimul rând «să pui suflet» – aşa cum spunea un concurent”, au notat reprezentanţii Federaţiei Sanitas pe pagina de Facebook.

 




Psihiatru (2)