Este al doilea an consecutiv în care Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată într-un context care pune „la grea încercare” lumea medicală, arată Colegiul Medicilor din România. Şi este pentru prima dată când medicii sunt „huiduiţi şi acuzaţi că au uitat principiul călăuzitor «Primum non nocere»”.


„Astăzi marcăm cu toţii Ziua Mondială a Sănătăţii. De peste şapte decenii, 7 aprilie este momentul în care le spunem la «La mulţi ani!» şi le mulţumim tuturor cadrelor medicale, care îşi dedică zi de zi şi clipă de clipă îngrijirii şi salvării vieţilor omeneşti. Este momentul în care societatea îşi arată aprecierea pentru eforturile depuse de aceştia”, se spune pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din România. Este însă pentru prima oară, se subliniază în mesajul aniversar, când medicii sunt numiţi şi priviţi de o parte dintre români drept „torţionari şi asasini”.

„Medicii sunt nevoiţi să asculte aceste acuzaţii deşi, de peste un an de zile, au luptat pentru fiecare pacient, iar mulţi dintre ei au ajuns în pragul burnout-ului”, se arată în mesaj. 

„Din păcate, diviziunile afectează chiar şi corpul medical. Constatăm cu tristeţe că există medici care aleg să ignore medicina bazată pe dovezi. Acestora le amintim că ghidurile şi protocoalele au în spate cercetări şi analize riguroase şi că direcţiile prevăzute de acestea s-au dovedit, din informaţiile existente la acest moment, a fi cele mai eficiente pentru pacienţi. Şi pentru aceştia lansăm un nou apel la responsabilitate”, mai spun reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, adăugând că este nevoie de un „dialog ştiinţific”.

În mesaj se mai arată că aproape un milion de români au fost infectaţi până acum cu SARS-CoV-2, şi aproape 25.000 dintre ei au pierdut lupta. Au fost însă şi sute de mii s-au vindecat, pentru că medicii au făcut eforturi supraomeneşti ca să îi vindece. Tabloul general este sumbru, dar există şi speranţa reprezentantă de vaccinare.

„Cu toţii, medici şi pacienţi deopotrivă, am obosit”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România. „Dar trebuie să continuăm cu toţii lupta, pentru a putea depăşi această perioadă dificilă şi pentru speranţa că anul viitor Ziua Mondială a Sănătăţii nu va mai sta sub semnul COVID-19. Societatea trebuie să respecte în continuare măsurile de protecţie, să se prezinte la spital atunci când situaţia o impune şi să aibă încredere în cadrele medicale şi în actul medical”, a mai precizat domnia sa.

La rândul lor, medicii trebuie să depună toate eforturile pentru a îngriji pacienţii cu responsabilitate, respectând ghidurile şi protocoalele în vigoare, care au în spate ştiinţa.

„Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România vă urează, dragi colegi, «La mulţi ani!», să găsiţi în continuare în voi resursele pentru a continua să luptaţi pentru fiecare pacient. Şi vrem să vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi.

Gândurile noastre se îndreaptă astăzi şi către cadrele medicale care au părăsit această lume în acest an. Fiecare dintre voi veţi rămâne în sufletele noastre”, se mai arată în mesaj.

 

Medic