Conform recomandările emise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, compania Mylan aduce în sezonul gripal 2018/2019 atât vaccinul gripal trivalent , cât şi un nou vaccin tetravalent.

Vaccinarea este principalul mod de prevenire a gripei şi este cea mai eficientă atunci când tulpinile virusului gripal circulant sunt similare cu cele conţinute de vaccinuri. Faţă de vaccinul trivalent (TIV) – care conţine două tulpini de virus gripal A şi o tulpină de virus gripal B, vaccinul gripal tetravalent (QIV) conţine două tulpini de virus gripal A şi două de tip B. Mylan contribuie la combaterea epidemiilor de gripă din România prin noul vaccin tetravalent Influvac ® Tetra, adus pe piaţa locală în plus faţă de Influvac ® trivalent.
Mylan vaccin

Încă din 1985, în lume circulă două linii antigenice distincte de virus gripal B: Yamagata şi Victoria 2 . În ultimii ani, prezicerea liniei antigenice tip B, care circulă predominant în fiecare sezon, a fost dificilă sau inexactă, ducând la neconcordanţe cu vaccinurile gripale produse. Pe perioada sezonului gripal 2017-2018 în Uniunea Europeană şi în Spaţiul Economic European, virusul gripal B a avut două linii circulante – B/Victoria şi B/Yamagata, cea din urmă fiind prevalentă.
În acest context, vaccinurile gripale tetravalente pot oferi o protecţie suplimentară atunci când tulpina circulantă a virusului gripal B nu se potriveşte cu tulpina din vaccinurile TIV sau când ambele tulpini de
virus gripal B circulă în paralel. Astfel, QIV ar putea reduce şi mai mult procentul cazurilor de spitalizare în rândul persoanelor din grupurile cu grad ridicat de risc 3 şi se aşteaptă să ofere protecţie
mai largă împotriva infecţiilor cu virus gripal de tip B.

129 de români, decedaţi din cauza gripei în sezonul 2017 – 2018
În România, 129 de persoane au decedat în sezonul rece 2017 – 2018 din cauza gripei şi peste 1700 s-au îmbolnăvit. Gripa este o boală contagioasă ce poate fi prevenită prin vaccinare – recomandarea fiind atât a OMS, cât şi a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.
Gripa sezonieră poate afecta grav toate categoriile de populaţie, dar cel mai mare risc de complicaţii apare în rândul femeilor gravide, al copiilor cu vârsta sub 59 de luni, al persoanelor în vârstă, al persoanelor care suferă de boli cronice şi al persoanelor angajate în sistemul medical.