Un nou medicament, care se administrează sub formă de injecţii, a dat rezultate satisfăcătoare contra obezităţii, arată un studiu de fază 3, ale cărui rezultate au fost publicate în The New England Journal of Medicine.


Obezitatea este greu de gestionat din punct de vedere medical şi suferă de o lipsă de inovaţii terapeutice, arată publicaţia Top Santé. Este încă percepută ca o responsabilitate personală şi nu ca o boală cronică, arată specialiştii, deşi această patologie metabolică afectează zeci de milioane de persoane doar în Europa.

La ora actuală, opţiunea considerată cea mai eficace contra obezităţii este chirurgia bariatrică. Foarte invazivă, prezintă risc de recidivă: un pacient din cinci ia din nou în greutate, cu trecerea timpului.

Un studiu internaţional recent, de fază 3, numit SURMOUNT-1, ale cărui rezultate au fost publicate în The New England Journal of Medicine, ar putea schimba datele problemei, subliniază Le Figaro.

În studiu, un medicament, tirzepatida, a fost testat pe pacienţi suferind de obezitate. Aprobată anul acesta de Agenţia americană a medicamentului FDA contra diabetului de tip 2, tirzepatida este un tratament injectabil care combină două molecule. Acestea imită efectul incretinelor - hormonii metabolici care trimit creierului semnale privind gestiunea apetitului şi care, în mod obişnuit, sunt secretaţi de tubul digestiv.

Studiul a arătat că, după o perioadă de 72 de săptămâni, în care subiecţilor li s-a administrat, săptămânal, o injecţie cu 5, 10, respectiv 15 mg tirzepatidă, pierderea a fost, în medie, de 20% din  greutatea iniţială. O treime dintre pacienţi a înregistrat o pierdere care a depăşit 25%, ceea ce este considerabil, notează cercetătorii.

Un alt avantaj al acestui medicament îl reprezintă efectele secundare reduse. La începutul tratamentului, unii pacienţi au acuzat greaţă, vomă şi diaree, dar simptomele neplăcute au dispărut progresiv.

Cercetătorii mai arată că răspunsul la medicament nu a fost acelaşi la toţi subiecţii din studiu. Oamenii de ştiinţă precizează că mai sunt necesare observaţii suplimentare în viaţa reală.

Trebuie verificat dacă tratamentul are efecte pe termen lung sau dacă e nevoie de injecţii pe toată durata vieţii pacientului.

Rămâne de văzut şi dacă medicamentul va fi autorizat şi decontat în Europa.





Alergologia