Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut pentru prima dată, după o pauză de peste 10 ani, din cauza pandemiei de COVID-19, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).


Pandemia perturbă accesul la serviciile de sănătate, afirmă reprezentanţii OMS, citaţi de Agerpres.

Situaţia nu se va ameliora prea curând, fiindcă un număr tot mai mare de persoane nu ştiu că suferă de această boală, că pot să se trateze şi să se vindece, a avertizat OMS în raportul său anual despre tuberculoză pe anul 2020.

Se estimează că circa 4,1 milioane de persoane suferă de tuberculoză, fără a fi diagnosticate sau declarate oficial bolnave -  o cifră în creştere faţă de cele 2,9 milioane de persoane aflate în această situaţie în anul 2019.

Potrivit raportului, anul trecut au fost înregistrate 214.000 de decese cauzate de tuberculoză în rândul persoanelor seropozitive (faţă de 209.000 în 2019) şi 1,3 milioane de decese cauzate de tuberculoză în rândul altor persoane (faţă de 1,2 milioane în 2019). Totalul victimelor este de aproximativ 1,5 milioane, o situaţie care „trimite omenirea înapoi, în anul 2017”.

„Este o veste alarmantă, care trebuie să servească drept semnal de alarmă la nivel mondial în privinţa nevoii urgente de a investi şi de a inova pentru a compensa lacunele în materie de diagnostic, tratament şi îngrijiri medicale acordate milioanelor de persoane afectate de această maladie veche, dar evitabilă şi tratabilă”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.



ORL