În cadrul Untold 2023, Parcul Central din Cluj-Napoca a găzduit peste 200 de discuţii cu psihoterapeuţi în primul Punct de Prim Ajutor Emoţional la un festival de muzică din România.


Anxietate, probleme în relaţii de cuplu, cu familia sau cu prietenii, pierdere şi doliu, stres şi burnout, stimă de sine scăzută - acestea au fost câteva dintre temele abordate, oglindind de altfel problemele din cabinetele psihoterapeuţilor, se arată într-un comunicat.

„Pe tot parcursul festivalului am încercat şi – sper eu – reuşit să oferim sprijin real pentru tinerii care se confruntă cu explorarea propriului univers emoţional, şi cred că le-am conturat o experienţă bună care a schimbat ceva în interiorul lor, să îi facă mai încrezători faţă de terapie şi împărtăşirea problemelor personale. Majoritatea celor cu care am discutat nu au mai fost la terapie, dar au fost interesaţi de ea şi sper eu convinşi să continue această conversaţie atât de importantă, în orice modalitate preferă”, a declarat Lidia Rusu, terapeut în cadrul Reţelei de Sănătate Regina Maria.

Mulţi dintre cei care au venit şi-au manifestat curiozitatea privind procesul terapeutic: ce presupune, la ce ar putea să se aştepte în cabinet, despre ce pot vorbi, care e diferenţa dintre psiholog, psihoterapeut şi psihiatru.

„Psihoterapia este un proces de durată, rezultatele se construiesc în timp, şi pentru a ajunge să ceri ajutorul e nevoie să fii informat şi să înţelegi că nu trebuie să porţi o stigmă – în ziua de astăzi, a merge la terapie e ceva firesc şi necesar pentru sănătate”, a declarat psihologul Oana Nicolau, fondator al clinicii cu acelaşi nume, parte din Regina Maria.

Deşi majoritatea persoanelor care au venit au fost tineri cu vârste între 15 şi 35 de ani, au existat şi cupluri sau copii care şi-au manifestat dorinţa de a veni la discuţii - ultimii sub supravegherea părinţilor.

Conversaţia despre terapie a avut un ecou mai larg. Pe parcursul zilelor de festival, Reţeaua Regina Maria a oferit vizitatorilor peste 3.000 de premii constând în şedinţe gratuite de terapie, vouchere valorice şi abonamente la terapie, dar şi tricouri şi tote bag-uri din colecţia vestimentară #ÎnTerapie, produsă în serie limitată cu designerul timişorean Ina Biebel (Tombabe).

În urma feedback-ului pozitiv şi a numeroaselor mesaje primite, colecţia va fi pusă în vânzare, de către Tombabe, în perioada 1 septembrie – 1 octombrie, iar Reţeaua va converti numărul de articole vândute în şedinţe gratuite de terapie oferite tinerilor între 16 şi 24 de ani.

„Mulţi dintre cei care cu care am vorbit au povestit despre relaţiile cu prietenii şi au avut întrebări despre modul în care pot face faţă presiunii sociale; tot la vârsta aceasta avem prima iubire, sunt multe lucruri ce ţin de relaţionare, de aşteptări. E o vârstă a descoperirii: e important să se cunoască pe ei înşişi şi să se pregătească pentru viaţă”, a subliniat Lidia Rusu.





Psihiatru (2)