Știri

Preţul performanţei în examenul de rezidenţiat. Povestea lui Arzu Salim, rezident Cardiologie

Arzu Salim este medic rezident Cardiologie şi studenta care a obţinut cea mai mare notă la examenul de rezidenţiat din toamna anului 2023. Arzu vine dintr-o familie în care medicina a fost şi profesie, şi pasiune, iar cu această determinare a preluat misiunea de a deveni medic.
02 Decembrie 2024
Știri
02 Decembrie 2024

Preţul performanţei în examenul de rezidenţiat. Povestea lui Arzu Salim, rezident Cardiologie

Arzu Salim este medic rezident Cardiologie şi studenta care a obţinut cea mai mare notă la examenul de rezidenţiat din toamna anului 2023. Arzu vine dintr-o familie în care medicina a fost şi profesie, şi pasiune, iar cu această determinare a preluat misiunea de a deveni medic.


Cum ai ales Cardiologia?

Dr. Arzu Salim: Cardiologia nu a fost prima mea opţiune. Mă gândeam la Cardiologie pediatrică, pentru că făcusem practică, într-o vară, la Spitalul „Marie Curie” şi mi-a plăcut foarte mult. Cardiologia era cumva a doua mea opţiune. Ulterior, am reflectat şi am vorbit cu colegii din Cardiologia pediatrică şi am înţeles că la început este o şansă mai bună pentru mine să încep cu o specializare mai vastă.


Cum se poate învăţa pentru examenul de rezidenţiat, astfel încât să obţii cel mai bun punctaj, aşa cum ţi s-a întâmplat ţie anul trecut?

Dr. Arzu Salim: Fiecare îşi setează obiective diferite. Poate că cineva vrea o anumită specialitate, vede care a fost nota în anii trecuţi şi îşi setează obiectivul respectiv. În funcţie de asta, alege cum îşi structurează programul pentru anul acesta dificil.

Eu sunt o persoană mai anxioasă şi supraestimez dificultatea examenelor, iar în anumite situaţii, cum ar fi aceasta, acest mod al meu de-a fi vine cu un avantaj.

Pe parcursul anului, dacă ar fi să-ţi spun ce am făcut eu, se reduce la un singur cuvânt: constanţă. Mereu m-am gândit că acest examen seamănă cu un maraton, unde trebuie să alergi cât mai repede, dar să-ţi dozezi energia, astfel încât să îl termini foarte bine în final. Aşadar, am învăţat de la începutul anului într-un mod constant. Bineînţeles că au venit şi cursurile, examenele, deci am încercat să alternez, să găsesc un echilibru între facultate, timp liber şi studiul pentru rezidenţiat.

În ultimele luni, m-am concentrat aproape numai pe examenul de rezidenţiat.


Care au fost metodele tale de învăţare? Cele mai eficiente?

Dr. Arzu Salim: Am abordat mai multe strategii de învăţate. În primul rând, strategia pe care o foloseam şi în facultate a fost să citesc o dată toată materia, s-o înţeleg şi să scriu foarte mult. Scrisul mă ajută să înţeleg mai bine şi să-mi structurez mai bine materia.

Apoi, citesc, trec prin materie de cât de multe ori pot. În plus, pentru că rezidenţiatul este un examen mai complicat decât celelalte, am rezolvat şi foarte multe grile. Iar, atunci când rezolvam ceva la care nu ştiam răspunsul, bineînţeles că rezolvarea mi se aşeza mai bine în memorie.

În plus, cu fratele meu geamăn, Riza Salim, care a dat acelaşi examen, făceam un soi de interviuri interactive. Uneori, ajută să te deconectezi, să te joci puţin.

Adevărul e că înainte de acest examen, nu puteam să stau în casă cu nimeni, nu suportam niciun zgomot, eram foarte stresată, mai ales în ultimele luni înainte de concurs. Iar, dacă ne sunam, eu şi Riza ne puneam întrebări şi asta ne ajuta.


Fratele tău ce a ales?

Dr. Arzu Salim:  Tot Cardiologie, iar întâmplarea face că acum suntem pe acelaşi etaj, la Institutul „C.C. Iliescu” din Bucureşti. Noi am fost împreună dintotdeauna. Acum, ne gândeam să ne despărţim, dar tot împreună am nimenit. (râde)


De ce aţi ales Medicina?

Dr. Arzu Salim: Eu m-am hotărît din clasa a VII-a, de când am fost la olimpiadă la biologie. Mi-a plăcut. A fost şi o influenţă din partea părinţilor, fiindcă şi ei sunt medici.

Pot să zic că, pe tot parcursul liceului, nu mi-a plăcut altceva decât fizică, chimie, biologie. Iar toate mă duceau firesc spre Medicină. Riza a fost olimpic naţional la matematică, deci cred că la el influenţa părinţilor a avut un impact mai mare. Până în clasa a XI-a, el a vrut matematică, dar apoi s-a gândit mai bine. Oricum, gândirea logică bineînţeles că îi foloseşte foarte mult în Medicină, pentru că structurează mult mai bine şi înţelege mult mai bine fenomenele.

A ajutat şi tata, paionat şi el tot de matematică, dar care a ales tot Medicina. Deci, cred că la Riza a fost mai important impactul decât la mine.


Părinţii voştri ce fel de medici sunt?

Dr. Arzu Salim: Mama face Medicină de urgenţă la Spitalul Judeţean Constanţa, iar tata este cardiolog tot la Constanţa.


Tu ai 25 de ani acum. Unde te vezi după ce termini rezidenţiatul?

Dr. Arzu Salim: Mi-e foarte greu să zic acum. Îmi doresc foarte mult să fac un stagiu şi în străinătate. Probabil tot în Italia, fiindcă am fost şi cu o bursă Erasmus acolo. Mi-a plăcut foarte mult tot, de la oameni şi socializare, la mediu de învăţare. O să mă hotărăsc după ce o să merg în străinătate, ce şi unde mi s-ar potrivi.

În continuare aş vrea o specializare în Cardiologia pediatrică şi voi vedea dacă se poate în România sau în afară.


Pediatru

Te-ar mai putea interesa
Știri

Compendiu de medicina adicţiei. Comandă-l aici!

Un nou titlu editorial MedicHub Media este la dispoziţia profesioniştilor din sănătate: „Compendiu de medicina adicţiei”, un ghid practic pentru medici de diverse specialităţi, rezidenţi, dar şi studenţi interesaţi de asisten...

Știri

Dumitru Prunariu s-a întâlnit cu studenţii medicinişti din Bucureşti

Florentina Ionescu

Cursul de Fiziologie spaţială, organizat vinerea trecută de Disciplina Fiziologie Medicală, în colaborare cu CieH al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, a avut o semnificaţie aparte.

...

Știri

Studenţii Facultăţii de Medicină din Sibiu pot face stagii de practică la spitalul judeţean

Florentina Ionescu

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu a lansat un proiect menit să faciliteze inserţiei pe piaţa muncii a studenţilor Facultăţii de Medicină din Sibiu.

...