Peste o sută de medici au participat, miercuri, 26 septembrie 2019, la prima ediţie a Forumului Etica, un eveniment unic în peisajul medical românesc, organizat de MedicHub Media, în parteneriat cu Muşat&Asociaţii, Integrity Solutions şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

„MedicHub este de părere că a cunoaşte, a prolifera cunoaşterea, a informa, a dezbate şi a cădea de acord reprezintă calea către etică. Cei prezenţi la Forumul Etica împărtăşesc cu noi această viziune, iar acest eveniment este doar un pilot al unei acţiuni mai ample, prin care încercăm să contribuim la discuţia relevantă a societăţii noastre, despre etică”, a declarat, în deschiderea Forumului Etica, Simona Melnic, CEO MedicHub Media.

Simona Melnic, CEO MedicHub Media
Simona Melnic, CEO MedicHub Media

Transformarea medicului într-o corporaţie

În cadrul evenimentului desfăşurat la Bucureşti, participanţii au primit informaţii de ultimă oră despre cadrul legal în care medicii îşi desfăşoară activitatea. Dan Minoiu şi Alexandru Terţa, ambii Managing Associate la Muşat&Asociaţii, le-au vorbit despre modalităţile de exercitare a profesiei medicale, despre conflictele de interese şi incompatibilităţi şi despre regulile de declarare transparentă a sponsorizărilor şi a altor venituri.

„Atunci când medicul decide să presteze şi altfel de servicii în afară de actul medical – să susţină prezentări sau să deruleze studii clinice –trebuie să gândească ca o corporaţie, să înceapă să ia în considerare cadrul legislativ, forma legală, dacă va acţiona ca un PFA sau ca un cabinet medical. Trebuie să gândească efectiv ca un om de afaceri”, a explicat Dan Minoiu, Managing Associate în cadrul casei de avocatură Muşat&Asociaţii.

Corupţia ca sistem

La rândul său, Radu Nicolae, Senior Consultant Integrity Solutions, le-a vorbit participanţilor despre tipologiile corupţiei din sectorul medical, dar şi despre bunele practici în tratarea corupţiei în acest sector.

„Modul în care trebuie abordată problema, din punctul meu de vedere, este la nivel de sistem. Asta, doar dacă profesionişti din domeniu înţeleg gravitatea problemei. Însă, nu pot doar profesioniştii să schimbe lucrurile, este nevoie şi de implicarea pacienţilor şi a societăţii civile, e nevoie de conştientizarea caselor de asigurări de sănătate. Ani la rând, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) nu a participat la sesiunile de elaborare a Strategiei Naţionale Anticorupţie, iar CNAS este un actor foarte important”, a afirmat Radu Nicolae, Senior Consultant Integrity Solutions.

Radu Nicolae, Radu Nicolae, Senior Consultant al firmei Integrity Solutions
Radu Nicolae, Radu Nicolae, Senior Consultant al firmei Integrity Solutions

În cadrul secţiunii „Dezbateri”, Bogdan Frăţiloiu, membru al Grupului de Etică al ARPIM, a adus în discuţie costurile morale şi financiare ale corupţiei.

„Pentru domeniul medical, nu sunt statistici precise despre câţi bani pierde România din cauza corupţiei, dar, la nivel mondial, Transparency International publică, în fiecare an, un top al ţărilor pe nivele de corupţie. Pentru ultimul an, apreciază că 5% din PIB-ul global merge în activităţi de corupţie. Şi vorbim doar despre corupţia instituţională, nu, despre crima organizată. România se poziţionează undeva pe locul 60, iar situaţia se înrăutăţeşte de la an la an”, a declarat Bogdan Frăţiloiu, membru al Grupului de Etică ARPIM.

În închiderea evenimentului, dr. Wargha Enayati, healthcare business innovator şi preşedintele Enayati Group, le-a reamintit celor prezenţi faptul că principiile etice trebuie păstrate şi după programul de lucru, în viaţa de zi cu zi.

„Să ai un comportament etic este foarte uşor, atunci când totul merge bine. Dar cum ne comportăm când firma sau instituţia noastră nu prosperă? Unde este această coloană vertebrală care mă face să rămân până la capăt în acord cu principiile mele etice, chiar dacă este, poate, în dezavantajul meu?”, a concluzionat dr. Wargha Enayati, preşedintele Enayati Group.