O echipă de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie şi Secţiei Clinice Chirurgie Generală II de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a realizat, în cursul săptămânii trecute, prima intervenţie chirurgicală de osteosinteză de bazin cu machetă personalizată 3D, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.


Intervenţia a constat în refacerea şi stabilizarea inelului pelvin (fixarea bazinului) prin două operaţii succesive la un interval de 5 zile, fiind una foarte dificilă din cauza riscului crescut de leziuni viscerale şi vasculare cu hemoragii severe sau alte complicaţii care pun în pericol viaţa, se arată într-un comunicat.

Pentru prima oară într-o astfel de intervenţie, preoperator, a fost realizată/reconstruită, cu ajutorul imagisticii, o macheta personalizată prin printare 3D în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D din cadrul UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureş.

Macheta a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie 3D şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a materialelor de osteosinteză necesare, respectiv poziţia acestora, scurtând considerabil timpul operator, se mai subliniază.

Starea pacientului este bună, ulterior fiind necesar un program de recuperare.

„Fără această intervenţie, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever şi o calitate a vieţii scăzută”, se mai arată.

Echipa operatorie a fost formată din prof. dr. Radu Neagoe – medic primar chirurgie generală, şef lucrări dr. Solyom Arpad şi as. univ. dr. Fodor Pal – medici primari ortopedie şi traumatologie, dr. Raluca Fodor – medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă. Medicii rezidenţi care au făcut parte din echipă sunt dr. Daniel Dacher, dr. Laszlo Orsolya, dr. Kovacs Andor.

Sursă foto: Facebook Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş





Medic