Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, a declarat, în deschiderea Congresului Naţional de Podiatrie desfăşurat zilele acestea la Bucureşti, că un program de master în podiatrie ar putea fi disponibil începând de anul viitor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Ar fi primul masterat de acest gen din ţară, în condiţiile în care profesia de podiatru a fost recunoscută în România la finalul anului 2018.

„N-a fost deloc uşor. Cu un an în urmă, Colegiul Medicilor din România ne spunea că podiatria nu este o chestie foarte necesară şi sunt destule specialităţi medicale care se pot ocupa de acest aspect. (…) Sunt convins că între timp şi-au schimbat atitudinea. Universitatea noastră din Cluj ne-a promis că va începe masteratul în podiatrie anul viitor. În paralel am început să facem demersurile şi pentru licenţa în podiatrie”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu.

5000 de amputaţii anual, din cauza diabetului zaharat

Un studiu derulat în România a relevat o medie anuală de aproximativ 5000 de amputaţii la nivelul membrelor inferioare, la persoanele cu diabet, adică o medie de 14 de amputaţii zilnic. Mai mult de 30% dintre acestea au fost amputaţii majore.

Includerea unui podiatru în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet ar putea reduce cu până la 85% rata amputaţiilor survenite din cauza diabetului, conform Federaţiei Internaţionale de Diabet.

Profesia de podiatru, recunoscută în România începând cu 2018

La sfârşitul anului 2018, profesia de podiatru a fost recunoscută şi introdusă în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR). În perspectiva introducerii unor programe de studiu în România pentru formarea de podiatri, ar fi nevoie de urmarea unor studii universitare de lungă durată, precum:

  • Licenţă în domeniul medicină generală (6 ani) şi masterat în podiatrie (2 ani)
  • Licenţă în domeniul asistent medical generalist cu studii superioare (4 ani) şi masterat în podiatrie (2 ani)
  • Licenţă în domeniul balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală (3 ani) şi masterat în podiatrie (2 ani)
  1. Echivalentul în credite transferabile conform legislaţiei în vigoare referitor la educaţia adulţilor pentru persoane care au studiat la alte universităţi în Uniunea Europeană.

Asociaţia Română de Podiatrie, înfiinţată în 2015, susţine, de asemenea, şi crearea unei Facultăţi de Podiatrie, care să ofere programe de licenţă în acest domeniu pentru absolvenţii de liceu, aşa cum se întâmplă în ţări precum Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda sau Spania.