În luna femeii, este important să vorbim despre sănătate, controale medicale, prevenţie, educaţie. Caravana pentru controlul gravidelor şi mamelor din 12 localităţi defavorizate a ajuns la final. Cele mai multe gravide beneficiare au fost în judeţele Ialomiţa (76) şi în judeţul Giurgiu (51). Unele date culese din teren sunt de-a dreptul îngrijorătoare!

Caravana pentru gravide şi mame la risc, proiect iniţiat şi derulat de Asociaţia Prematurilor, a ajuns în 12 localităţi din cinci judeţe ale ţării şi a văzut 193 de gravide, în perioada septembrie 2019 – februarie 2020.

Unele cazuri întâlnite pe teren i-au şocat chiar şi pe voluntari. Iată câteva recorduri absolute şi cazuri particulare!

• Gravida de 31 de ani care era deja bunică

• Femei care au născut primul copil la 12 ani

• 10 cazuri de gravide la 13-14 ani (5%)

• Gravide minore, de 16-17 ani, aflate la a doua sarcină sau chiar la a treia

• 70% din gravidele consultate se aflau la prima ecografie, chiar dacă nu erau la prima sarcină.

• 80% din gravidele beneficiare ale proiectului au abandonat şcoala înainte de a finaliza ciclul gimnazial, multe dintre ele fiind chiar analfabete. Au avut nevoie de sprijin pentru a înţelege ce scrie în fişa medicală sau pe rezultatul ecografiei.

„Au fost şi câteva cazuri speciale, în care s-au depistat sarcini oprite din evoluţie, sarcină gemelară, afecţiuni ale fătului sau probleme cu privire la lichidul amniotic sau risc de naştere prematură. De fiecare dată, echipa medicală a oferit indicaţii pentru analize/controale suplimentare sau intervenţii terapeutice, după caz. De asemenea, au fost câteva cazuri când gravidele au fost atenţionate în privinţa riscului de a face diabet gestaţional sau tensiune arterială ridicată. Li s-a explicat situaţia şi au fost îndrumate către controale de specialitate”, a declarant coordonatorul proiectului, Adina Clapă.

Caravana a ajuns în următoarele localităţi: Clejani, Buturugeni şi Floreşti, în judeţul Giurgiu, Bărbuleşti, Ţăndărei şi Traian, în judeţul Ialomiţa, Năsturelu, judeţul Teleorman, Spanţov, Gălbinaşi şi Modelu judeţul Călăraşi şi Piteasca şi Sinteşti, în judeţul Ilfov.

Consultaţiile s-au desfăşurat în cabinetele medicale sau dispensarele din localităţile vizitate, cu ajutorul medicilor de familie, asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari şi al primăriilor care au pus la dispoziţie spaţiile aflate în administrarea lor.

În total, au fost efectuate 226 de controale pentru 193 de gravide, din comunităţi defavorizate, care au beneficiat de control al sarcinii şi ecografie de specialitate, în funcţie de gradul de graviditate în care se aflau. 33 dintre femei (cca. 17%) au beneficiat de două controale. Cele mai multe dintre gravidele beneficiare erau în trimestrul III de sarcină şi au născut până la a doua vizită a caravanei în localitatea lor.

Limitele de vârstă pentru beneficiarele caravanei au fost 13 şi 43 de ani, cu o medie în jur de 22- 23 de ani, dar gravide care se aflau deja la a 3-a sau a 4-a sarcină la această vârstă.