Un nou studiu realizat pe rozătoare arată, pentru prima dată, că debutul osteoartritei poate fi amânat prin monitorizarea pierderii de moleculelor, atât de importante pentru sănătatea cartilajelor.

Studiul, condus de Centrul Medical NYU Langone din New York și publicat ulterior în jurnalul Nature Communications, arată că injectarea de adenozină în încheieturi poate preveni apariția osteoartritei la rozătoare. Cercetarea s-a axat pe diferitele funcții ale adenozinei, moleculă esențială pentru funcționarea celulei. După cum studiul a relevat, adenozina are și un rol important pentru sănătatea cartilajelor.

Cartilajul se formează din substanțe secretate de celulele condrocite. Un nivel optim de condrocite este esențial pentru formarea și menținerea elasticității cartilajului.

Adenozina ajută la menținerea unui nivel optim de condrocite și, deci, a cartilajului

Cercetătorii de la Centrul Medical NYU Langone subliniază că nivelurile de adenozină din interiorul și din afara celulelor sunt strâns legate de stresul celular, oxigenarea celulară și funcționarea mitocondriilor.

Era deja cunoscut că îmbătrânirea și inflamația reduc producția de acid adenozintrifosforic (ATP) din condrocite, care, prin urmare, reduce nivelul de adenozină, dar până la prezentul studiu nu era clar cum acest fapt ar fi relevant în cazul osteoartritei.

Una dintre principalele descoperiri ale studiului este că scăderea nivelului de condrocite, și deci riscul crescut de apariției al osteoartritei, nu este determinat numai de un nivel scăzut de adenozină, dar și de pierderea receptorilor de adenozină A2A de pe suprafața celulelor.

Dacă un condrocit nu are receptori A2A, nu poate transmite semnalul la moleculele de adenozină din jurul lui și celula își pierde capacitatea de a menține o bună funcționare a cartilajului.

Cercetătorii au observant că șoarecii care duceau lipsă de receptori A2A nu puteau să meargă la fel de bine ca șoarecii care dețineau acești receptori. La o examinare amănunțită, au găsit urme de osteoartrită în genunchii șoarecilor fără receptori A2A.

Surprinzător, cercetătorii au descoperit niveluri ridicate ale receptorilor de adenozină A2A în condrocitele șoarecilor cu osteoartrită. Cauza ar putea fi încercărea de a compensa pierderea adenozinei provocată de schimbări în metabolismul acidului adenozintrifosforic (ATP).

Analizând mostre de țesut de la pacienții care au avut operații de înlocuire a articulațiilor, cercetătorii au descoperit că și aceștia aveau, ca și soarecii, niveluri mai mari de receptorii de adenozină A2A în condrocite.

Niveluri scăzute de ATP și adenozină „contribuie cel mai probabil la apariția osteoartritei”

Mai mult, echipa medicală a tratat condrocitele șoarecilor cu IL-1beta, moleculă care produce osteoartrită. Rezultatul: condrocitele inflamate au produs cu 39% mai puțin acid adenozintrifosforic (ATP) și o reducere cu 80% a moleculei care transportă ATP.

Șoarecii au dezvoltat osteoartrită după ce echipa de cercetare a redus nivelul de adenozină prin extragerea enzimei care permite producerei acesteia. Alt experiment a arătat că injectarea de adenozină în încheieturile șoarecilor care suferiseră de ruptura ligament încrucisat anterior (LIA) - cauză a osteoartritei la oameni – a împiedicat dezvoltarea osteoartritei la aceștia.

Bruce Cronstein, profesor la Centrul Medical NYU Langone, spune că studiul sugerează că reducerea producției de acid adenozintrifosforic (ATP) și de adenozină contribuie, cel mai probabil, la dezvoltarea osteoartritei la pacienții vârstnici.

Dacă aceste descoperiri ar duce la noi metode de tratament, atunci medicii ar putea amâna și, poate chiar, preveni operațiile de înlocuire de ligament, în număr de un milion pe an în Statele Unite ale Americii.

 

Sursă: Medical News Today