Săptămâna trecută a avut loc Forum Farmacist.ro, în format hibrid, eveniment organizat de MedicHub Media. În prima zi a manifestării ştiinţifice, şef lucrări dr. farm. Daniel Marineci a avut o prezentare pe tema tulburărilor de dispoziţie şi nevoia de abordări terapeutice multidisciplinare.


La finalul primei zile a evenimentului Forum Farmacist.ro am stat de vorbă cu şef lucrări dr. farm. Daniel Marineci, pentru a afla care sunt noutăţile în tratamentul medicamentos al depresiei, ce medicamente sau combinaţii sunt autorizate în România şi peste Ocean, dar mai ales de ce este atât de important să se îmbunătăţească nivelul de cunoaştere asupra a ceea ce înseamnă depresie.

În cadrul prezentării sale, şef lucr. dr. farm. Daniel Marineci a vorbit despre importanţa tratamentului corect al depresiei şi despre faptul că apar schimbări semnificative în teoriile care stau la baza explicării depresiei.

„Apar medicamente noi, care schimbă paradigma şi au intrat şi în România. Sunt autorizate pentru a fi folosite şi în România. Deja, anul acesta, apare al doilea, cel puţin, de care ştiu eu, breakthrough therapy în Statele Unite ale Americii: o asociere de dextrometorfan cu bupropion. Vechile teorii care explică instalarea depresiei, anume teoriile monoaminergice, care aveau la bază ideea că deficitul de serotonină, noradrenalină sau dopamină ar duce la instalarea simptomelor depresive, se pare că sunt simpliste. Nu sunt exact susţinute de studii ale cercetărilor recente şi e nevoie să fie rafinate”, a declarat şef lucrări dr. farm. Daniel Marineci, pentru MedicHub Media.

Cu toate acestea, subliniază farmacistul citat, nu trebuie să se renunţe la antidepresivele clasice, întrucât acestea au dovedit că oferă rezultate bune.

„Medicamentele vechi, antidepresivele clasice sunt utile, le folosim în continuare. Nu renunţăm la ele, pentru că au dovedit bune rezultate în studii clinice şi pacienţii au de beneficiat de pe urma lor. Însă, e nevoie să îmbunătăţim cunoaşterea asupra a ceea ce înseamnă depresie”, a subliniat farmacistul.


Factorii de mediu şi influenţa lor


Sunt însă şi factori de care trebuie să ţinem cont când este vorba despre instalarea depresiei, cum ar fi stresul, inflamaţia.

„Se vorbeşte acum despre factori epigenetici, despre ce înseamnă influenţa factorilor de mediu asupra exprimării unor gene care, ulterior, duc la instalarea depresiei. Foarte important e stresul. Foarte importantă este inflamaţia. Situaţii care produc o scădere a unor factori neurotrofici. Şi aceste lucruri duc la atrofie cerebrală, la scăderea numărului sinapselor, la scăderea arborizaţiei dendritice şi, în cele din urmă, la scăderea numărului de neuroni”, spune speciastul.

O altă noutate prezentată de şef lucr. dr. farm. Daniel Marineci se referă la medicamentele care modulează transmisia glutamatergică, cum sunt dextrometorfanul şi esketamina - noutăţile în tratamentul depresiei. Ele acţionează la nivelul transmisiei glutamatergice şi cumva reuşesc să restabilească nivelul acestor factori neurotrofici, acţionând foarte repede.

„Combat simptomele depresive acute în câteva zile, deci asta le face a fi folosite în tratamentul acut al depresiei severe. În România, avem disponibilă esketamina sub formă de spray nazal. Spray-ul nazal este o formă farmaceutică nouă, care schimbă paradigma administrării antidepresivelor. În Statele Unite ale Americii a fost aprobată în această vară o asociere între dextrometorfan şi bupropion, care acţionează tot la nivelul transmisiei glutamatergice. Sunt desemnate aceste două terapii – terapii inovatoare, breakthrough therapy – pentru că sunt primele medicamente care acţionează rapid, adică au o latenţă mult mai scurtă faţă de antidepresivele pe care le-am utilizat până acum – antidepresivele amine triciclice sau inhibitoarele selective ale recaptării serotoninei”, a afirmat şef lucrări dr. farm. Daniel Marineci.

Tot vineri, acesta a discutat despre importanţa aderenţei pacientului la tratament, şi despre implicarea farmacistului – ce poate să facă farmacistul în consilierea pacientului depresiv.

Florentina Ionescu


Farmacist