MedLife lansează Centrul de Medicină a Stilului de Viaţă – Better Me, prima unitate medicală cu acest profil din România. În urma acreditării, acesta va deveni unul dintre primele Centre de Medicină a Stilului de Viaţă certificate la nivel European.
Activitatea Centrului de Medicină a Stilului de Viaţă asigură o abordare integrată a mai multor specialităţi medicale şi non-medicale cu impact direct asupra stilului de viaţă – nutriţie, psihologie, somnologie, activitate fizică, adicţii şi mindfulness, se arată într-un comunicat.
Pacienţii vor putea beneficia într-un circuit integrat de o evaluare completă a acestor parametri, de planuri de intervenţie personalizate şi de monitorizare.
Centrul se adresează atât persoanelor sănătoase, în vederea îmbunătăţirii stilului de viaţă, cât şi persoanelor supraponderale, pacienţilor cu afecţiuni cronice sau persoanelor cu diverse alte patologii, precum boli cardiovasculare, sindromul intestinului iritabil, steatoză hepatică, prediabet, diabet, dislipidemii, tulburări endocrine, dermatită atopică sau psoriazis.
Echipa multidisciplinară este alcătuită din medici nutriţionişti, medici de medicină sportivă şi kinetoterapeuţi, medici cu competenţe în somnologie, gastroenterologi, cardiologi şi specialişti în sănătate mintală. Pregătirea specialiştilor este dublată de aparatura şi programele de ultimă generaţie disponibile în cadrul centrului.
„Pandemia ne-a demonstrat tuturor că un stil de viaţă sănătos poate funcţiona ca un scut împotriva unor forme grave de boală. În acest sens, atât pacienţii, cât şi companiile pe care le avem în portofoliu au devenit tot mai interesaţi de soluţii personalizate care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Prin deschiderea primului Centru de Medicină a Stilului de Viaţă din România, MedLife încurajează prevenţia şi abordarea integrată şi echilibrată a tuturor parametrilor ce ţin de stilul de viaţă, în vederea menţinerii sau îmbunătăţirii stării de sănătate. Un stil de viaţă adecvat asigură nu numai calitatea vieţii, ci se traduce şi prin economii de timp şi de costuri”, a declarat Mirela Dogaru, director comercial MedLife Group.
Parcursul pacientului începe cu evaluarea statusului nutriţional. Primul pas constă în măsurarea datelor antropometrice - greutate, înălţime, circumferinţă abdominală, indice masă corporală. Evaluarea compoziţiei corpului prin bioimpedanţă oferă informaţii despre masa grasă, masa musculară, ţesutul adipos visceral. Calorimetria indirectă este cea care va măsura rata metabolismului bazal. Anamneza nutriţională, inclusiv ancheta alimentară, completează imaginea comportamentului alimentar al pacientului.
Pe baza acestor informaţii, coroborat cu parametrii biochimici şi cu istoricul medical al pacientului, echipa multidisciplinară va evalua, trata şi monitoriza problemele de sănătate, conturând un plan de intervenţie personalizat, aplicat pe mai multe paliere:
- Intervenţie nutriţională – se stabileşte împreună cu pacientul ţinta de cantitate (greutatea dorită) sau calitate (ameliorarea simptomatologiei) şi se recomandă planuri alimentare calculate pe niveluri calorice şi procente de macronutrienţi/micronutrienţi, adaptate patologiei şi preferinţelor pacientului. Monitorizarea progresului are loc săptămânal, iar rezultatul constă în educaţia nutriţională corectă şi schimbarea mentalităţii.
- Somnologie – presupune evaluarea anamnestică a somnului optim, urmată de recomandări specifice de igienă a somnului. În cazul persoanelor cu tulburări de somn, se recomandă investigaţii polisomnografice, efectuate de medici cu competenţe în somnologie. Tulburarile comportamentului alimentar care au ca sursă deficitul de somn vor fi analizate împreună cu pacientul.
- Activitate fizică – se începe cu evaluarea anamnestică a gradului de antrenament şi/sau sedentarism, în urma căreia se recomandă nivelul de activitate fizică necesar în funcţie de vârstă şi de patologiile asociate. Se stabileşte tipul de activitate fizică optim, frecvenţa şi intensitatea potrivite, pacientul fiind direcţionat în funcţie de nevoile sale.
- Evaluarea consumului de substanţe – după evaluarea adicţiilor (alcool, fumat, medicamente, droguri), pacientul este direcţionat către centre de specialitate sau către specialişti în pneumologie, psihologie, psihiatrie.
- Mindfulness – în strânsă legătură cu specialiştii în sănătate mintală, pacientul primeşte sfaturi pentru managementul stresului, pentru o gândire sănătoasă sau pentru construirea şi menţinerea unor relaţii sănătoase, în funcţie de nevoile sale specifice.
„Bolile legate de stilul de viaţă sunt astăzi cauza principală de mortalitate şi dizabilitate de pe planetă, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că sunt sursa a circa 80% dintre decesele înregistrate în Europa. În România, prevalenţa obezităţii şi supragreutăţii depăşeşte 50%, deşi în mediul ştiinţific se discută de mult despre recomandări pentru un stil de viaţă corect. Medicina stilului de viaţă presupune folosirea unor abordări terapeutice ce ţin de stilul de viaţă - dietă echilibrată, activitate fizică regulată, calitatea somnului, gestionarea stresului şi evitarea consumului de substanţe de risc - în scop de prevenţie, tratament sau pentru remisia unor boli cronice”, a declarat dr. Anca Hâncu, coordonator al Centrului de Medicină a Stilului de Viaţă, secretar general în board-ul European Lifestyle Medicine Organization (ELMO).
La nivel mondial, medicina stilului de viaţă începe să fie recunoscută ca disciplină/competenţă separată, fiind create instituţii specializate de îngrijire şi consiliere, în cadrul cărora, pe baza stilului de viaţă, se realizează prevenţia, tratamentul şi chiar remisia anumitor afecţiuni, se subliniază în comunicat. Medicina stilului de viaţă are la bază evidenţe ştiinţifice, ghiduri medicale şi meta-analize recunoscute de lumea medicală, incluzand si tratamentele farmacologice sau chirurgicale acolo unde sunt necesare.