Asociaţia Prematurilor a donat secţiei Neonatologie, din cadrul Spitalului „Prof. Dr. Panait Sîrbu” din Capitală, un simulator portabil, în mărime naturală, sub forma unui bebelus prematur de 25 de săptămâni. Simulatorul poate fi folosit ca suport didactic în formarea şi dezvoltarea profesională continuă atât a medicilor specialişti/rezidenţi, cât şi a asistentelor de terapie intensivă neonatală.

„De curând, a avut loc şi prima sesiune de formare la care au participat peste 45 de cadre medicale, care au fost extrem de încântate de manevrele pe care au putut să le exerseze pe un manechin anatomic, care redă cu fidelitate problematicile unui prematur atât de mic. Pe parcursul a două zile, au fost făcute scenarii pentru intervenţia de urgenţă”, a declarant Diana Gamulescu, presedintele Asociaţie Prematurilor.

Simulatorul deţine repere anatomice identice cu ale unui bebeluş născut premature, la 25 de săptămâni. Este un echipament medical indispensabil în unităţile de neonatologie din ţară. Versiunea donată este foarte modernă, foloseşte tehnologie de ultimă generaţie. A fost programat să redea funcţii complexe, inclusiv pe cea cardio-respiratorie (care este  vitală pentru supravieţuirea prematurilor). Pe el se pot face simulări de puncţii, transfuzii, se poate conecta la monitor, se poate intuba etc.

 „Este fabulos pentru studenţi, medici rezidenţi, dar şi pentru formarea continuă a medicilor specialişti şi primari. Simularea reanimării neonatale creşte calitatea actului medical în faţa unei urgenţe”, a explicat dr. Ioana Roşca, medic primar, şef secţie Neonatologie, în cadrul Spitalului „Prof. Dr. Panait Sârbu”.