Şeful secţiei de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi asistenta şefă a secţiei au fost revocaţi din funcţie, după ce 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, în urma infectării cu bacteria Pseudomonas aeruginosa, ulterior trei dintre ei pierzându-şi vederea la ochiul operat.


Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a precizat că decizia a fost luată de Comitetul Director al SJU, forul de conducere operativă al spitalului, informează Agerpres.

După revocarea din funcţie a şefului secţiei de Oftalmologie, dr. Bodó Pál, şi a asistentei-şefe, Comitetul Director a început demersurile pentru scoaterea celor două posturi la concurs.

Comitetul Director a reorganizat secţia de Oftalmologie pentru noi circuite, a început demersurile pentru reautorizarea blocului operator, a cărui activitate a fost sistată de Direcţia de Sănătate Publică şi a solicitat Comisiei de Etică a spitalului să facă verificări în acest caz.

S-a întrunit şi Consiliul de Administraţie al SJU, care a luat decizia reluării activităţii blocului operator, în acest sens urmând să fie alocate fonduri din bugetul judeţean pentru reparaţiile sau modificările necesare.

Borboly a ţinut să puncteze faptul că cel mai important lucru pentru el îl reprezintă bolnavii „care au suferit şi suferă” şi pe care încearcă să îi susţină „în toate felurile în care este posibil, omeneşte şi instituţional”.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei. La secţia de Oftalmologie au fost sancţionate şase persoane, inclusiv asistenta-şefă şi şeful se secţie, cuantumul total al amenzilor fiind de 26.000 lei, iar la structurile cu atribuţii în activitatea de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale au fost sancţionate cinci persoane, amenzile totale fiind de 4.000 lei. Au fost aplicate şi trei avertismente.

Şefa DSP Harghita, Dr. Tar Gyogyi, a declarat că s-au constatat „severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare”, iar procedurile, chiar dacă existau, nu erau respectate.

De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Sursa infecţiei nu a fost identificată, nici în urma anchetei DSP şi nici în a celei efectuate de Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale din SJU Miercurea-Ciuc. Se bănuieşte că bacteria a fost adusă de un pacient din afara spitalului şi manipulată de personalul secţiei de Oftalmologie, deficienţa măsurilor de sterilizare ducând la această situaţie.

 

Ginecologia (1)