Cel mai recent sondaj de piaţă realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) se intitulează „Dieta anului 2023”. Românii şi-au exprimat dorinţa de a-şi schimba stilul de viaţă prin obţinerea unei greutăţi sănătoase şi menţinerea echilibrului nutriţional.


Sondajul CURS, realizat în perioada 3 -14 februarie a.c., arată că 39% dintre români au nevoie şi vor să slăbească, dar cu ajutorul unei diete sigure, atesată medical şi echilibrată nutriţional, care să conţină mese sărate, dar şi dulci.

Dintre respondenţi, 25% au indicat că îşi doresc să slăbească 10 kilograme; 27% vor să slăbească 5 kilograme; 9% au nevoie să slăbească 15 kilograme, 7% vor să piardă 7 kilograme, în timp de 5% dintre cei care au participat şi răspuns la sondaj, vor să slăbească 20, respectiv 12 kilograme.

 

Opţiuni de dietă

Sondajul indică o creştere semnificativă a aderării la regimuri alimentare echilibrate nutriţional, astfel că în anul 2023, 17% dintre români au declarat că au ţinut dietă, iar ca opţiuni au preferat postul, intermitent sau religios (17%), şi dieta Nupo (14%). Alte diete menţionate sunt: regim echilibrat (10%); fără sare, grăsimi (8%); Dukan (6%), vegetariană/cu multe legume (4%); Rina (4%), ketogenică (4%); personalizată/recomandată de nutriţionist (4%); daneză (2%). În acelaşi timp, 17% dintre persoanele participante la studiu au avut răspunsuri legate de foame/ deficit caloric/ fără zahăr/ pâine/ carbohidraţi.

În ultimii 5 ani, 37% dintre români au declarat că au ţinut dietă, media fiind de 1,8 ori. Astfel, 29% dintre respondenţi au menţionat că au ţinut dietă de două ori sau o singură dată, 10%, au ţinut dietă de 3 ori; 5% de cinci ori, 2% de patru ori şi 1% de zece ori.

 

Lipsa timpului pentru gătit

Preferinţa românilor se îndreaptă către dietele sănătoase, eficiente şi uşor de urmat, dar care să fie aprobate şi atestate medical. Astfel 33% dintre români vor ca dieta pe care o adoptă să fie sănătoasă, 19% vor să fie eficientă, 17% îşi doresc să fie uşor de urmat, 16% au nevoie să fie echilibrată nutriţional, în timp ce 9% vor să se prepare uşor şi rapid.

Pentru 89% dintre români este important că dieta pentru care optează să le păstreze energia, să le ofere senzaţia de saţietate (88%), să fie cât mai diversă (86%), să rămână echilibraţi nutriţional după dietă (90%), uşor de preparat (82%), atesată medical (63%) şi avizată de Ministerul Sănătăţii (49%).

Alte câteva aspecte semnificative dezvăluite de cercetare, au scos în evidenţă faptul că un alt motiv important pentru alegerea dietei este lipsa timpului pentru gătit. Astfel, 45% dintre români au 30 de minute timp să îşi prepare mesele, în timp ce 21% alocă 60 de minute, iar 15% doar 5 minute.

 

Zaharurile, principalul factor de îngrăşare

Sondajul evidenţiază faptul că, deşi 54% dintre români spun că au un stil de viaţă echilibrat, zaharurile, într-un procent de 37%, reprezintă principalul factor în îngrăşare, urmate de grăsimi şi carbohidraţi, fiecare cu un procent de 22%.

Doar 32% dintre respondenti nu s-au îngrăşat după ce au ţinut dietă, tot 32% s-au îngrăşat, dar nu mai mult decât înainte să slăbească, în timp ce 18% au recuperat toate kilogramele pierdute şi tot 18% s-au îngrăşat şi mai mult după ce au ţinut dietă.

Pe parcursul dietei, 48% dintre subiecţi au declarat că este foarte important să rămână echilibraţi din punct de vedere nutriţional. Majoritatea participanţilor la sondaj au recunoscut că un stil de viaţă echilibrat din punct de vedere nutriţional (54%). Un procent destul de mare de respondeţi (29%) au recunoscut că sunt dezechilibraţi din punct de vedere alimentar.





Alergologia