Din aceeași categorie
Pandemia de COVID a accentuat nivelul de stres, anxietate și depresie, în rândul populației, spun medicii de familie care au participat la un studiu efectuat de compania IPSOS. În opinia lor, aceste aspecte au pus o presiune suplimentară în a le oferi sprijin adecvat pacienților lor.
Astfel, nouă din zece medici spun că există pacienți care ar prefera să primească tratament exclusiv prin intermediul lor, fără a apela la specialist, mai ales în ceea ce privește gestionarea problemelor cardiace stabile, a celor respiratorii comune, precum și a celor digestive.
La polul opus, șapte din zece medici de familie spun că există anumite patologii unde pacienții ar prefera să meargă doar la un specialist. Pe primul loc se situează cele considerate urgente din sfera cardiologiei, precum și cele oncologice sau reumatologice.
De, altfel, în ceea ce privește problemele oncologice și cele cardiologice, majoritatea participanților la studiu spun că, în ultimii 3-4 ani, au observat o dezvoltare accelerată a acestor patologii. Obezitatea și diabetul sunt și ele în creștere, spun medicii de familie. Cei mai mulți respondenți sunt de părere că aceste creșteri sunt cauzate de alimentația nesănătoasă și presiunea psihică.
Telemedicina rămâne de viitor
Atunci când vine vorba despre viitorul îngrijirilor medicale, nouă din zece respondenți spun că telemedicina și digitalizarea vor juca în continuare un rol crucial. În opinia lor, platformele digitale vor determina creșterea numărului de consultații medicale virtuale și vor facilita accesul la informațiile medicale.
Mai mult decât atât, 83% dintre medicii intervievați conștientizează avantajele asistenței medicale la distanță, incluzând accesibilitatea sporită și confortul pentru pacienții cărora le este dificil să se deplaseze.
Totuși, medicii subliniază că telemedicina nu poate înlocui complet examinarea fizică directă, care permite identificarea anumitor semne și simptome care ar putea fi omise într-o consultație virtuală.
Vaccinul antigripal pierde tot mai mult teren
În ceea ce privește vaccinarea antigripală, rezultatele studiului arată că unul din doi medici de familie raportează că sub 29% dintre pacienții lor se vaccinează împotriva gripei.
Motivele din spatele acestor cifre pot fi variate, spun respondenții. Pe de-o parte, unii pacienți nu sunt pe deplin informați despre importanța vaccinării. Pe de altă parte, însă, mulți români par să considere că gripa este o boală ușoară, care nu necesită vaccinare.
Un alt aspect poate fi oboseala pandemică și neîncrederea în vaccinuri, adaugă respondenții. După doi ani de restricţii legate de pandemie și campanii intense de vaccinare anti-COVID, o parte din populație a dezvoltat o reticență față de vaccinare în general, inclusiv față de vaccinul antigripal.
Mai multe infecții respiratorii
În același timp însă, trei din patru medici de familie declară că au observat o creștere a numărului de copii cu probleme respiratorii. În acest context, 75% dintre respindenți cred că minorii ar trebui să rămână acasă în loc să meargă la școală atunci când tușesc sau au nasul înfundat.
Studiul Ipsos a fost realizat prin intermediul interviurilor online (CAWI - Computer-assisted Web Interviews), în luna decembrie 2024. În cadrul său au fost intervievați 123 de medici de familie din toată țara, inclusiv din mediul rural.
sanatate mintalaoncologicepatologie cardiacaobezitateCentru Integrat de Management al Obezității la Timișoara
Cristina Ghioca
La Timișoara, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, a fost înființat Centrul Integrat d...
OMS: Războiul a afectat semnificativ sănătatea ucrainenilor
Cristina Ghioca
La trei ani de la începutul conflictului armat din Ucraina, mai mult de șase din zece ucraineni spun că starea lor de sănătate s-a înrăutățit, informează OMS.
...În România se vor înființa peste 40 de centre de sănătate mintală
Cristina Ghioca
Guvernul a aprobat în ședința din 18 februarie lista unităților sanitare în care vor fi înființate centre de sănătate mintală și prevenirea adicțiilor.
...