Din aceeași categorie
Campania „Cadoul Vieții”, lansată de ANT în 25 februarie a.c., are ca scop creșterea nivelului de conștientizare în rândul populației și încurajarea donării de organe.
Oficialități și profesioniști din domeniul Sănătății, alături de pacienți au participat, marți, 25 februarie, la evenimentul de lansare al campaniei „Cadoul Vieții”, derulată de Agenția Națională de Transplant (ANT). În cadrul campaniei a fost realizat și un spot care va fi difuzat la posturile de televiziune. Scopul campaniei este creșterea nivelului de conștientizare în rândul populației și încurajarea donării de organe, în condițiile în care peste 3.000 de pacienți se află pe listele de așteptare pentru un transplant.
„Ne aflăm într-un moment crucial în care trebuie să prioritizăm creșterea numărului de donatori și să extindem rețeaua de transplant la nivel național. Prin campania Cadoul Vieții ne dorim să informăm și să sensibilizăm populația cu privire la importanța acestui gest altruist, care poate salva vieți”, a declarat dr. Guenadiy Vatachki , directorul executiv al ANT.
La rândul său, prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a subliniat necesitatea unei schimbări de paradigmă în domeniul transplantului: „Transplantul de organe nu este doar un act medical, ci un simbol al solidarității umane. (…) Este esențial să creștem transparența procesului și să consolidăm încrederea publicului. Prin această campanie, ne dorim să aducem o schimbare reală în percepția și acceptarea donării de organe”.
În același timp , prof. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din România, a subliniat rolul pe care medicii îl au în procesul de donare: „Consider că în calitate de colegiu profesional trebuie să fim într-adevăr o voce proactivă, un partener și un susținător al activității de transplant de organe și țesuturi. Nu vorbim de un simplu gest medical, acest transplant de organe este un act de solidaritate, este un act de umanitate, este un act de altruism și poate cel mai important aspect este legat de faptul că acest act se desfășoară într-un moment de mare emoție pentru aparținătorii donatorului”.
Totodată, ea a subliniat importanța abilităților de comunicare în sprijinirea familiilor care își pierd un membru, dar și încurajarea acestora să accepte donarea de organe: „Poate cele mai importante abilități pe care profesioniștii trebuie să le dobândească sunt acelea de comunicare pentru că trebuie reușească să susțină familiile în depășirea unui asemenea moment tragic, cum este pierderea unei vieți omenești, dar în același timp trebuie să găsească resurse pentru a-i mobiliza pe cei rămași către un gest mobil, către un gest altruism, care este de fapt viață pentru persoanele care primesc aceste organe și viața este elementul pentru care noi, profesioniștii din sănătate, luptăm zi de zi”.
ANTtransplantdonare de organecadoul vietiiCraiova are centru de vaccinare anti-HPV
Cristina Ghioca
Centrul de Oncologie și Radioterapie „Sf. Nectarie” din Craiova a inaugurat primul Centru de Vaccinare Anti-HPV din Craiova.
...