Din aceeași categorie
În România trebuie făcută o reformă a Sănătății, a atras atenția prof. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din România (CMR), la o conferință de presă organizată recent.
În acest context, ea a prezentat câteva dintre proiectele legislative prioritare pentru sistemul de sănătate din România.
Unul dintre acestea este creionarea unei noi Legi a Sănătății: „Legea 95, așa cum este ea în forma actuală, nu mai corespunde nevoilor unui proces de asistență medicală sau a sistemului de sănătate pentru anul 2025(...) Considerăm că Legea 95, sub forma actuală, nu mai poate să funcționeze”.
Potrivit acesteia, Legea Sănătății în forma actuală este și unul dintre motivele pentru care tot mai mulți medici aleg să profeseze în alte state: „În 2024, comparativ cu 2023, s-a înregistrat o creștere cu peste 50% a numărului de persoane care solicită astfel de documente. Acestea au fost solicitate de medici care au avut intenția de a-și exercita profesia în afara țării. Unul din aspectele pe care noi le-am identificat [pentru această creștere] este nesiguranța sistemului legislativ în care își desfășoară activitatea și vulnerabilitatea pe care acest sistem legislativ o oferă.”
Medicina are nevoie de o lege a profesiei
O altă inițiativă legislativă pe care CMR o are în vedere este legea profesiei medical: „Considerăm că profesia medicală, care este o profesie liberală, are nevoie de o lege separată a profesiei medicale. Și aceste este un alt obiectiv, alături de modificarea Legii 95 și rescrierea ei – desprinderea din aceasta a legii profesiei medicale”.
Un alt aspect important este legat de reglementarea corectă a erorii medicale, a culpei medicale. În opinia CMR, aceste reglementări ar putea fi cuprinse în legea pacienților, așa cum se întâmplă în multe sisteme medicale din alte țări.
Separarea public-privat trebuie realizată cât mai repede
La rândul său, prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă și membru în Consiliul Național al CMR, a subliniat că un alt aspect care trebuie rezolvat este competiția „profund neloială” între sistemul public de sănătate și cel privat: „Nu se mai poate tolera ca o parte dintre colegii noștri care sunt plătiți de stat să meargă în timpul programului să lucreze la spitale private. Nimeni nu spune nimic, nimeni nu se supără, pentru că acolo CNAS plătește servicii medicale, dar îi dau voie acelui primar să bage mâna în continuare în buzunarul pacientului în plus față de serviciul decontat de casă. Dacă continuăm așa, în zece ani serviciul public spitalicesc va fi destructurat”.
Alte inițiative legislative vizează sfârșitul vieții pacienților în mediul spitalicesc și legea malpraxisului. Reprezentanții CMR și-au exprimat speranța că drafturile acestor proiecte legislative vor fi finalizate până la începutul vacanței parlamentare.
CMRexodlegea sanatatiiseparare public-privatlegea malpraxisuluilegea profesieiDr. Carmen Pantiș: Medicii trebuie implicați mai puternic în lanțul activității de transplant
Cristina Ghioca
CMR și ANT au semnat un acord de parteneriat care vizează creșterea conștientizării asupra activității de transplant de organe și țesuturi în rândul medicilor.
...CMR și CMSR cer clarificări de la Ministerul Sănătății privind organizarea cabinetelor
Cristina Ghioca
CMR și CMSR i-au cerut Ministerului Sănătății să clarifice anumite aspecte menționate în ordinul privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, care fac referire la posibilitatea cabinetelor medicale de a avea alți medic...