Din aceeași categorie
Date cuprinse în Atlasul Mondial de Obezitate 2025 (World Obesity Atlas 2025), publicat marți, 4 martie, arată că în România prevalența obezității este 22,5%. În plus, 70% dintre adulți au un indice de masă corporală crescut, a subliniat prof. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din România (CMR).
„În România prevalența obezității este undeva la 22,5% sau avem 4 milioane de români care suferă de obezitate. Dacă privim în cel mai recent atlas mondial de obezitate, care a fost dat publicității în urmă cu câteva ore, se arată că proporția proiectată a adulților care trăiesc cu un indice de masă corporală mare este într-o creștere spectaculoasă atât la femei, cât și la bărbați. În anul 2025, 70% din adulți au un indice de masă corporală crescut și 39% din adulți trăiesc cu obezitate”, a subliniat președinta CMR.
Mai mult decât atât, potrivit estimărilor, până în anul 2030, în România, 10 milioane de adulți vor avea un indice de masă corporală crescut, a punctat aceasta, în cadrul unei reuniuni medicale organizate de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și Asociația Medicală pentru o șansă la o viață sănătoasă din copilărie la senescență, în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Infecției cu HPV și al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Obezității.
Totodată, președinta CMR a atras atenția că morțile premature sunt date de boli cronice precum boala cardiacă ischemică, accidentul vascular cerebral și cancer. Boli care pot fi atribuite unui indice de masă corporală crescut. În acest context, aceasta a subliniat încă odată necesitatea implementării unor programe naționale de prevenire a obezității.
„Combaterea obezității trebuie să fie, indiscutabil, o prioritate pentru noi toți, ca societate, deoarece implicațiile acestei afecțiuni se răsfrâng pe multiple planuri, nu doar medical. Avem nevoie de politici publice care să încurajeze un stil de viață sănătos, un mediu alimentar echilibrat, să încurajeze și să sprijine activitatea fizică, să promoveze educația pentru sănătate. În același timp, în ceea ce privește sfera medicală, abordarea obezității nu se poate face decât într-un cadru multidisciplinar, care să permită o evaluare complexă a pacientului, având în vedere că obezitatea este un factor de risc major pentru afecțiuni cardiovasculare, AVC, diabet sau chiar anumite forme de cancer”, a punctat prof. dr. Cătălina Poiană.
obezitatesuprapondereindice de masa corporala crescutatlasul obezitatiiCentru Integrat de Management al Obezității la Timișoara
Cristina Ghioca
La Timișoara, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, a fost înființat Centrul Integrat d...
Românii au mai multe probleme de sănătate mintală, oncologice și cardiace
Cristina Ghioca
Majoritatea medicilor de familie au observat o dezvoltare accelerată în cazul patologiilor oncologice și cardiologice în ultimii 3-4 ani. Problemele de sănătate mintală sunt și ele în creștere.
...Gastroplastia endoscopică, introdusă recent și la Spitalul Județean Craiova
Florentina Ionescu
Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova introduce o metodă revoluționară de control al obezității: gastroplastia endoscopică.
...