Din aceeași categorie
Asociația Mame pentru Mame, în parteneriat cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, semnalează importanță conștientizării impactului infecțiilor cauzate de VSR. Astfel, în perioada 6 martie – 30 aprilie 2025, cu sprijinul Pfizer, va avea loc campania #mamVACCINATpuiPROTEJAT.
Ca parte a acestei campanii, în maternitatea Polizu și spitalul de pediatrie Tei din București vor fi amplasate două instalații menite să atragă atenția părinților asupra acestui virus, să sondeze ce știu aceștia despre infecția cu VSR și să-i informeze despre riscurile pe care le provoacă.
„Principalul vinovat de pneumonie la bebeluși este VSR. Este important să înțelegem ce știu părinții despre această infecție și mai ales să informăm gravidele că pot să își protejeze bebelușul de infecția cu VSR și de complicațiile periculoase pe care le poate cauza chiar în primele 6 luni de viață, când copilul este mic și sensibil la infecții. Este important de știut că o doză unică de vaccin administrată mamelor între săptămânile 24 și 36 de sarcină oferă protecție esențială nou-născuților împotriva infecției cu VSR”, a afirmat Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame.
Instalații ultra-realiste
Instalația din cele două spitale conține pătuțuri de spital cu păpuși ultra-realiste, care arată disconfortul prin care trec cei mici care sunt afectați de VSR, se arată într-un comunicat de presă.
Alături de acestea au fost puse la dispoziție totemuri interactive pe care sunt afișate un chestionar și informații suplimentare, menite să atragă atenția asupra impactului infecției cu VSR și să ajute părinții să recunoască simptomele bolii pentru o identificare timpurie și un tratament corespunzător.
„În 2025 cauza cea mai frecventă de spitalizare în INSMC a copilului cu boală respiratorie a fost infecția cu VSR. De asemenea, dintre pacienții foarte grav bolnavi, care au necesitat ventilație mecanică, de departe cea mai frecventă cauză a fost infecția cu VSR”, a subliniar dr. Mihai Craiu.
Mai mult decât atât, rezultatele unui studiu realizat de doctorul Craiu împreună cu alți medici șu publicat anul trecut, au arătat că sugarii infectați cu VSR au un risc de 27,3 ori mai mare de a dezvolta insuficiență respiratorie. De asemenea, durata medie a spitalizării este de cinci zile.
Infecția cu VSR nu afectează doar sugarii, ci și copiii mai mari care nu au dezvoltat imunitate împotriva virusului la momentul potrivit. Simptomele cele mai frecvente includ febră, tuse severă, respirație șuierătoare și dificultăți în alimentație, se mai arată în comunicatul de presă.
VSRVirusul Sincițial Respiratorasociatia mame pentru mamevaccinare#mamVACCINATpuiPROTEJATNumăr record de cazuri de rujeolă în Europa
Cristina Ghioca
Regiunea Europeană a OMS a raportat anul trecut 127.350 de cazuri de rujeolă, cel mai mare număr de îmbolnăviri din ultimii 28 de ani.
...Rata de acoperire vaccinală pentru ROR a scăzut progresiv
Cristina Ghioca
Tot mai mulți părinți aleg să nu-și vaccineze copiii, ceea ce a dus la o scădere progresivă a ratelor de acoperire vaccinală pentru ROR, în special pentru doza a doua, arată rezultatele unui studiu ...
S-a deschis Centrul de vaccinare anti-HPV de la IOB
Cristina Ghioca
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București a inaugurat Centrul de Vaccinare anti-HPV.
...