Din aceeași categorie
Vineri, 7 martie, la Craiova, a fost deschis primul Centru de vaccinare anti-HPV din acest oraș. Inaugurarea a fost marcată printr-o conferință de presă la care au participat reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), precum și specialiști renumiți din domeniul oncologiei și sănătății publice, informează un comunicat de presă.
„Cancerul de col uterin este unul dintre puținele cancere care pot fi prevenite aproape în totalitate, însă continuă să fie o cauză majoră de mortalitate oncologică în România. Vaccinarea anti-HPV este cea mai sigură și eficientă soluție pentru reducerea riscului de infecție, iar screeningul periodic poate depista leziunile precanceroase înainte de a evolua. Creșterea gradului de informare și accesul la prevenție sunt esențiale pentru reducerea impactului acestei boli”, a declarat conf. dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală.
Pentru a asigura acces facil și un proces eficient, Centrul de Oncologie și Radioterapie „Sf. Nectarie” colaborează cu 13 medici oncologi specialiști și primari, care pot prescrie rețete pentru vaccin pacienților cu trimitere de la medicul de familie. Programările se pot realiza telefonic sau online.
„Pentru majoritatea pacienților, medicul de familie este principala sursă de încredere și informare în privința deciziilor legate de sănătate. Vaccinarea anti-HPV este o oportunitate reală de prevenție, atât în medicina de familie, dar și în alte segmente de asistență medicală”, a punctat dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Națională de Medicina Familiei.
Vaccinarea pre-expunere, cea mai eficientă
Administrarea vaccinului este realizată de un medic epidemiolog, înregistrat în Registrul Electronic Național de Vaccinare, iar pacienții pot achiziționa vaccinul din cele trei farmacii de circuit deschis aflate în proximitatea centrului.
„Vaccinarea anti-HPV efectuată înainte de expunerea la virus oferă cea mai înaltă protecție. Adulții nevaccinați rămân vulnerabili la infecția cu HPV și expuși riscului de a dezvolta cancere și alte afecțiuni asociate acestei infecții, din acest motiv fiindu-le și lor recomandată vaccinarea. Studiile arată că aproape 50% dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi atribuite infecțiilor dobândite după vârsta de 20 de ani și 25% dintre cazuri pot fi asociate cu infecțiile dobândite după vârsta de 30 de ani. Toate aceste date subliniază importanța vaccinării și a prevenției active la toate vârstele”, a subliniat prof. dr. Dominic Iliescu, specialist în obstetrică-ginecologie.
Rată crescută de vaccinare în Dolj
Județul Dolj se află în top cinci județe din România la vaccinarea anti-HPV, se mai arată în comunicatul de presă amintit. Potrivit datelor, în 2023, peste 1.400 de adolescenți au fost vaccinați prin programul național de imunizare, iar în 2024, odată cu extinderea schemei de compensare, numărul celor vaccinați a crescut cu peste 170%, depășind 3.800 de adolescenți și femei adulte.
La nivel național, conform INSP, între decembrie 2023 și decembrie 2024, 94.497 de persoane și-au inițiat schema de vaccinare, dintre care 78% au fost femei. Grupul de vârstă 19-45 de ani a fost cel mai activ, cu 42.205 persoane vaccinate.
România are cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de col uterin din Europa, iar incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27. În fiecare an, aproape 3.400 de femei sunt diagnosticate cu această boală, iar 1.805 își pierd viața din cauza ei. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România și al doilea cel mai comun tip de cancer la femeile din grupa de vârstă 15-44 de ani.
vaccinare anti-hpvvaccincraiovacentrul sf. nectariecancer de colNumăr record de cazuri de rujeolă în Europa
Cristina Ghioca
Regiunea Europeană a OMS a raportat anul trecut 127.350 de cazuri de rujeolă, cel mai mare număr de îmbolnăviri din ultimii 28 de ani.
...Rata de acoperire vaccinală pentru ROR a scăzut progresiv
Cristina Ghioca
Tot mai mulți părinți aleg să nu-și vaccineze copiii, ceea ce a dus la o scădere progresivă a ratelor de acoperire vaccinală pentru ROR, în special pentru doza a doua, arată rezultatele unui studiu ...
S-a deschis Centrul de vaccinare anti-HPV de la IOB
Cristina Ghioca
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București a inaugurat Centrul de Vaccinare anti-HPV.
...