Din aceeași categorie
Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva HPV își pot face o programare la Centrul de Vaccinare împotriva HPV, deschis, miercuri, 12 martie, la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București (IOB).
„Centrul de vaccinare se află la parter. Vaccinarea se realizează cu programare prealabilă la adresa vaccineaza@iob.ro. Programul este zilnic, în intervalul 8.00-15.00, în funcție de programările care se fac online”, a anunțat dr. Daniela Zob, managerul IOB, la conferința de presă prilejuită de inaugurarea centrului.
Ea a precizat că persoanele care doresc să se vaccineze pot să se prezinte la centru cu vaccinul achiziționat în prealabil, sau cu trimitere de la medicul de familie: „Rețeta gratuită se poate elibera numai după ce persoana care vrea să se vaccineze vine cu bilet de trimitere de la medicul de familie către Ginecologie și poate beneficia de consult, de screening și de vaccinare”.
Vaccinarea trebuie asociată cu screening
„Orice vaccin pe care îl administrăm înseamnă un pas înainte pentru a reduce incidența cancerului de col – și nu numai – în special la femei, dar și pentru a scădea povara acestei îmbolnăviri asupra fiecărui individ și a familiilor care au astfel de situații. (...) Numai așa vom reuși să aducem într-adevăr un impact în incidența cancerului”, a adăugat prof. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
În același timp, aceasta a subliniat importanța screeningului, inclusiv la persoanele care au fost vaccinate: „Pentru anumite grupe de vârstă, vaccinarea trebuie asociată cu screening. (...) Screeningul este gratuit pentru întreaga populație asigurată sau neasigurată, la grupele de vârstă care fac obiectul acestei metode de profilaxie (21-65 de ani - n.red). Din păcate, puțini știu că au acces gratuit la acest lucru. (...)Este o foarte mare durere pentru mine că oricâte eforturi s-ar face din punct de vedere organizatoric și legislativ, se pare că nu există suficientă comunicare și în acest sens”.
La rândul său, prof. dr. Alexandru Blidaru,medic primar Chirurgie Generală și Oncologie Medicală, a subliniat importanța profilaxiei primare – prin vaccinare – și a celei secundare, prin screening, pentru combaterea incidenței și a prevalenței cancerului de col în România: „Vaccinarea va trebui continuată împreună cu screeningul. După cum știm, vaccinul acoperă, în mare, tulpinile patogene, dar mai sunt și altele. Deci există un risc scăzut de cancer chiar și după vaccinare. În plus, este populația care nu s-a vaccinat devreme, la care trebuie continuat screeningul”.
vaccinareHPVcentru vaccinare HPVcancer de colIOBinstitutul oncologic bucurestiNumăr record de cazuri de rujeolă în Europa
Cristina Ghioca
Regiunea Europeană a OMS a raportat anul trecut 127.350 de cazuri de rujeolă, cel mai mare număr de îmbolnăviri din ultimii 28 de ani.
...Rata de acoperire vaccinală pentru ROR a scăzut progresiv
Cristina Ghioca
Tot mai mulți părinți aleg să nu-și vaccineze copiii, ceea ce a dus la o scădere progresivă a ratelor de acoperire vaccinală pentru ROR, în special pentru doza a doua, arată rezultatele unui studiu ...
Craiova are centru de vaccinare anti-HPV
Cristina Ghioca
Centrul de Oncologie și Radioterapie „Sf. Nectarie” din Craiova a inaugurat primul Centru de Vaccinare Anti-HPV din Craiova.
...