MSD (Merck Sharp & Dohme) şi Ridgeback Biotherapeutics au anunţat date din şase studii preclinice. Conform acestora, molnupiravir, medicament antiviral oral pentru tratamentul COVID-19, a arătat activitate in vitro împotriva variantei Omicron.


Studiile independente in vitro au fost realizate de cercetători din cadrul unor instituţii din şase ţări, respectiv din Belgia, Cehia, Germania, Polonia, Olanda şi SUA, se arată într-un comunicat. Studiile au folosit teste pe bază de celule, pentru a evalua activitatea antivirală a molnupiravir şi a altor agenţi antivirali COVID-19 împotriva diferitelor variante de SARS-CoV-2, inclusiv Omicron.

Până acum, molnupiravir nu a mai fost evaluat împotriva Omicron, în cadrul unor studii clinice, se mai arată în document.

„Aceste rezultate din mai multe studii independente in vitro care arată că molnupiravir are activitate antivirală consistentă împotriva Omicron, varianta primară care circulă la nivel global, ne oferă şi mai multă încredere în potenţialul medicamentului molnupiravir de a fi o opţiune importantă de tratament pentru adulţii cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală şi deces”, a spus dr. Dean Y. Li, preşedinte, MSD Research Laboratories. „Suntem recunoscători medicilor investigatori pentru aceste informaţii importante şi colegilor noştri care colaborează la nivel global cu autorităţile de reglementare pentru a se asigura că molnupiravir este disponibil pacienţilor eligibili”.

Molnupiravir, dezvoltat de MSD în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics, a fost autorizat pentru utilizare în peste 10 ţări, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie şi Japonia.

„Pe baza mecanismului său de acţiune, împreună cu aceste noi descoperiri care demonstrează activitatea in vitro împotriva diferitelor variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron, anticipăm că molnupiravir va continua să fie activ împotriva variantelor care prezintă motive de îngrijorare şi un instrument important în lupta împotriva COVID-19”, a spus Wendy Holman, director executiv, Ridgeback Biotherapeutics.

Accesul global la acest medicament a fost o prioritate pentru MSD şi Ridgeback.

„Cele două companii au decis să ofere acces cât mai rapid la molnupiravir la nivel global, printr-o abordare comprehensivă de furnizare şi acces, care a presupus investiţii la risc în producţia a milioane de tratamente complete; stabilirea diferenţiată a preţului de comercializare în funcţie de capacitatea guvernelor de a finanţa serviciile de sănătate; semnarea de acorduri de achiziţie cu guvernele; alocarea a până la 3 milioane de tratamente complete pentru distribuţie prin UNICEF şi ACT (Accelerator Therapeutics Partnership); acordarea de licenţă voluntară producătorilor de medicamente generice şi către Medicines Patent Pool, pentru ca varianta generică a molnupiravir să devină disponibilă în peste 100 de ţări cu venituri mici şi medii, după autorizarea de punere pe piaţă sau aprobarea locală”, se mai arată în comunicat.

 

Psihiatru (2)