Antiviralele cu acțiune directă sunt medicamente utilizate pentru tratarea hepatitei C, costisitoare și încă noi pe piață. Rezultate precendente au arătat că aceste medicamente ar putea eradica hepatita C din sânge, însă este discutabil dacă acest lucru ar duce și la eradicarea bolii din corp sau la creșterea ratei de supraviețuire a pacienților.
Scopul meta-analizei realizate de Cochrane a fost de a determina efectele benefice și adverse ale administrării de antivirale cu acțiune directă pacienților cu hepatită C cronică.
Cercetătorii au analizat 138 de studii clinice publicate în 351 de jurnale medicale între 2004 și 2016, din 34 de țări diferite. Toate studiile au prezentat un risc de eroare sistematică (bias). Din cele 138 de studii analizate, 95 includeau pacienți care se aflau la primul tratament și 17 studii în care toți parcipianții beneficiaseră, în trecut, de tratament pentru hepatita C. Perioada de intervenție a durat între o zi și 48 de săptămâni cu o medie de 14 săptămâni, iar perioada de intervenție combinată cu cea de evaluare, între o zi și 120 de săptămâni, cu o medie de 34 de săptămâni.
Analizarea celor 138 de studii a relevat că medicamentele antivirale cu acțiune directă nu par să influențeze rata morbidității și mortalității în rândul pacienților cu hepatită C. S-au înregistrat 15 decese în grupul celor 2377 de subiecți cărora li s-au administrat antivirale cu acțiune directă în comparație cu un deces în grupul de control, compus din 617 subiecți.
Nu s-au înregistrat diferențe majore nici în evaluarea efectelor adverse propuse de medicamente. 2,77% din subiecții din grupul experimental au prezentat efecte adverse, în comparație cu 5.57% din grupul de control.
Analizând medicamentele separat, s-a observat că Simeprevir este singurul antiviral cu acțiune directă care ar putea avea un efect benefic împotriva reacțiilor adverse severe. Cercetătorii au menționat că validitatea acestui rezultat este, totuși, discutabilă și ar putea fi numai „play of chance”. Studiul nu a dispus de suficiente informații ca să infirme sau să confirme dacă antiviralele cu acțiune directă au efecte clinice relevante. Relevanța rezultatelor privind răspunsul virologic este, de asemenea, discutabilă.
Cercetătorii atrag atenția că, înainte de administrarea medicamentelor antivirale cu acțiune directă, ar trebui luate în calcul lipsa dovezilor valide și posibilul potențial al acestor medicamente de a dăuna pacienților cu hepatita C cronică.
Sursa: Cochrane