Un grup de cercetători norvegieni a vrut să ştie dacă o bucată muzicală ascultată înaintea unei competiţii sportive determină îmbunătăţirea performanţelor fizice.


Cei care fac exerciţii fizice în mod regulat au remarcat poate faptul că efortul e susţinut de muzica ascultată pe fundal. Cercetătorii au numit fenomenul „efect ergogenic”: muzica potrivită poate face sportivul să se simtă mai puţin obosit, provocând reacţii pozitive în întregul organism.

„Se ştie că muzica poate ameliora performanţele în cursul exerciţiilor fizice. Însă sportivii nu pot să poarte căşti în timpul competiţiilor. Am vrut să înţelegem ce se întâmplă dacă un sportiv ascultă muzică înaintea unei competiţii”, a explicat Aron Laxdal, profesor asociat la Universitatea din Adger (UiA), Norvegia, citat de publicaţia MedicalXpress.

Cercetătorii au avut drept subiecţi 40 de tineri soldaţi, bărbaţi şi femei, şi au folosit două versiuni ale unei melodii tehno compusă special pentru studiu. Au ales militari cu vârste şi gusturi muzicale asemănătoare, relativ bine antrenaţi din punct de vedere fizic, a explicat prof. Laxdal.

Pentru a avea control asupra variabilelor care puteau afecta rezultatele, muzica a fost aleasă cu grijă, pentru ca impactul emoţional generat de o melodie anume să nu ducă la extreme, pozitive sau negative.

Oamenii de ştiinţă trebuiau să găsească o bucată muzicală pe care niciunul dintre participanţi nu o auzise înainte. Soluţia a fost oferită de un absolvent în specialitatea muzică electronică, de la Facultatea de Arte din cadrul UiA. El şi-a îndemnat studenţii să creeze o bucată muzicală pe gustul subiecţilor, fără intervenţii vocale, căreia i se putea ajusta tempo-ul şi care ar fi fost în măsură să-i încurajeze pe subiecţi să facă mişcare.

Cercetări anterioare ale UiA au arătat că indivizii reacţionează fizic la muzica dance electronică (EDM), fie că vor sau nu.

Într-o serie de experimente, celor 40 de tineri soldaţi – 23 de bărbaţi şi 17 femei – li s-a dat să asculte fie versiunea rapidă, fie cea mai lentă a bucăţii muzicale, iar un grup nu a ascultat muzică deloc. Apoi, au fost întrebaţi cum se simţeau, şi au fost îndemnaţi să facă exerciţii, preţ de 30 de secunde, pe un aparat de vâslit – rowing machine.

Cercetătorii au măsurat efectul muzicii pe două paliere: pe plan psihic şi pe plan fizic.

„Participanţii care au obţinut cele mai bune rezultate în ambele pe ambele paliere sunt cei care au ascultat muzică. Nu a contat dacă muzica era rapidă sau lentă, ea a avut un efect preparator pozitiv asupra subiecţilor, comparativ cu grupul de militari care n-au ascultat muzică”, a explicat Laxdal.

Cei care au ascultat muzică rapidă au fost şi cei care au depus cel mai mult efort în timpul exerciţiilor.

„Acest lucru demonstrează că sportivii care ascultă muzică înaintea competiţiilor vor obţine şi mai multe avantaje psihologice”, a explicat cercetătorul.

Studiul a fost publicat în revista Music & Science.

 

 


Psihiatru (2)