Remdesivirul, medicamentul antiviral experimental al laboratorului american Gilead, are un efect slab - sau deloc - asupra duratei spitalizării pacienţilor bolnavi de COVID-19 sau asupra şanselor de supravieţuire ale acestora, arată rezultatele unui studiu clinic efectuat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează Reuters.


În cadrul studiului „Solidarity”, OMS a evaluat efectele unor posibile tratamente - inclusiv ale remdesivirului, hidroxiclorochinei, combinaţiei lopinavir-ritonavir (un tratament omologat împotriva HIV) şi interferon asupra unui număr de 11.266 de pacienţi adulţi în peste 30 de ţări, potrivit News.ro. Rezultatele studiului, anunţate joi de OMS, urmează să fie analizate în continuare.

Date ale unui studiu american cu privire la remdesivir au arătat, luna aceasta, că tratamentul permite o scurtare cu cinci zile a perioadei de vindecare a pacienţilor.

Gilead a declarat pentru Reuters că datele OMS „par inconsistente” faţă de cele obţinute în urma unor studii care validează beneficii clinice ale medicamentului său.

„Suntem îngrijoraţi că datele care provin din acest studiu mondial deschis nu au fost examinate riguros pentru a permite o discuţie ştiinţifică constructivă”, a preciază laboratorul american.

Administraţia americană a medicamentului (FDA) a autorizat, la 1 mai, recurgerea în regim de urgenţă la remdesivir în Statele Unite. Ulterior, utilizarea acestui medicament antiviral experimental a fost autorizată în mai multe ţări.