Un studiu israelian, prezentat în cadrul International Liver Congress, arată că persoanele care au făcut transplant de ficat sau cele cu fibroză hepatică în stadiu avansat ar putea să nu fie protejate în mod adecvat împotriva COVID-19, după cele două doze de ser de la Pfizer-BioNTech.


Un rezumat al studiului a fost prezentat de dr. Rifaat Safadi, din cadrul Hadassah Hebrew University Medical Center din Ierusalim, informează Health Policy Watch. Cercetarea sugerează că astfel de pacienţi, cu un nivel scăzut de anticorpi meniţi să protejeze împotriva SARS-CoV-2, ar trebui să primească o a treia doză de ser, de susţinere.

În cadrul Congresului internaţional dedicat ficatului, organizat de asociaţia europeană EASL, s-a discutat despre impactul pandemiei asupra suferinzilor de boli hepatice. A fost subliniată extrema vulnerabilitate a acestor persoane la infectarea cu coronavirus. Cercetările arată că bolile hepatice cronice cresc cu 80% riscul de îmbolnăvire cu COVID-19.

Studiul israelian au pus în evidenţă faptul că pacienţii cu fibroză hepatică avansată nu sunt protejaţi corespunzător împotriva infectării cu coronavirus, după imunizarea cu cele două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech. Cel mai puţin protejaţi sunt vârstnicii.

Sugestia dr. Safadi, ca persoanele cu afecţiuni hepatice să primeasc o a treia doză de vaccin, de susţinere, contrazice recomandările agenţiei medicamentului din SUA, Food and Drug Administration (FDA). Aceasta nu a aprobat administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID.

 

Oncolog