Artistul vizual Ion Nedelcu, cunoscut pentru scenografia primelor trei filme din seria „Liceenii”, revine în Râmnicu Vâlcea, după mai bine de patru decenii, cu o expoziţie personală care va fi deschisă în foaierul Teatrului Anton Pann.


Despre această expoziţie, Ion Nedelcu -  Ned, aşa cum îi place să i se spună - , a declarat că e prima pe care o realizează în judeţul natal ca artist consacrat, lucrările pe care le prezintă iubitorilor de artă vâlceni fiind puternic influenţate de lumea cinematografiei unde a lucrat şi s-a făcut remarcat în decursul timpului nu pe plan naţional şi internaţional, informează Agerpres.

„Pictura pe care o fac aici este o pictură a unui scenograf, în sensul că nu sunt pictor de şevalet, portretist sau peisagist, sau pictor de flori, sau tipic de pictură de şevalet. Sunt un pictor care îmi exprim ideile cu toate mijloacele: şi picturale, şi scenografice, şi spaţiale”, a declarat artistul, la o conferinţă de presă.

„Este un alt gen de pictură, este o viziune scenografică a realităţii de tip hiperrealist. Aproape că intri într-o zonă plină de mister, mai degrabă de filmele SF, cu o tehnică pe care în general cei care lucrează în acest domeniu o stăpânesc foarte bine. Materiale noi sau care sunt puse într-un fel anume, nişte suprapuneri de materiale, imagini 3D, dau o viziune apocaliptică aş spune a realităţii şi o simbolistică pe care autorul o strecoară în mod special în fiecare lucrare”, a afirmat Gheorghe Dican, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 31 decembrie. Alături de Ion Nedelcu expune şi o tânără studentă la Arhitectură, Maria Popescu, invitată de către artist cu două dintre lucrările ei.

Ion Nedelcu s-a născut în 26 ianuarie 1946 în comuna Orleşti, judeţul Vâlcea. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, al Uniunii Cineaştilor din România, precum şi al Uniunii Artiştilor din California, unde a locuit aproape şapte. A debutat în scenografie la vârsta de 25 de ani, ca asistent al unui alt cunoscut scenograf de pe meleagurile vâlcene - Virgil Moise, în filmul „Operaţiunea Monstrul” - ,  şi de atunci a realizat costume şi decoruri pentru peste alte 30 de pelicule, cele mai cunoscute fiind „Povestea dragostei”, în regia lui Ion Popescu Gopo, „Iancu Jianu Zapciul” şi „lancu Jianu Haiducul”, în regia lui Dinu Cocea, „Declaraţie de dragoste”, „Liceenii” şi „Extemporal la dirigenţie”, în regia lui Nicolae Corjos. A lucrat ca scenograf şi pentru filmele americane „Scary Movie 2” şi „Streets”.

Sursă foto: Facebook Teatrul Anton Pann





Psihiatru (2)