Colegiul Farmaciştilor din România (CFR), Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) iniţiază un proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 care se va derula în farmacii, cu scopul de a contribui la prevenţia şi depistarea precoce a acestei afecţiuni, prin intermediul serviciilor farmaceutice.


Proiectul a fost demarat în contextul în care, pe de o parte, Legea nr. 249/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului prevede derularea de programe speciale în acest scop, iar pe de altă parte, Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 2.382/2021 pentru aprobarea metodologiei de realizare şi implementare a serviciilor farmaceutice stipulează posibilitatea de acordare de către farmacişti a serviciului farmaceutic de susţinere şi desfăşurare a campaniilor de sănătate publică, se arată într-un comunicat.

Obiectivul este identificarea persoanelor aflate la risc de diabet zaharat tip 2 pe baza unui chestionar de evaluare şi derularea de acţiuni de informare cu privire la măsurile de prevenţie pentru reducerea acestui risc.

Demararea proiectului a fost realizată cu sprijinul Forumului Român de Diabet, în cadrul unui parteneriat tripartit între CFR, ADRFR şi ARPIM şi se va desfăşura prin intermediul farmaciilor care se alătură acestei iniţiative în mod voluntar.

Acţiunea se va derula începând cu luna mai, adresându-se tuturor persoanelor de peste 18 ani, care doresc să afle dacă sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani. Farmaciştii vor acorda persoanelor evaluate  informaţii despre: factorii de risc implicaţi în apariţia diabetului zaharat, simptomele specifice, ce înseamnă riscul de diabet zaharat, precum şi intervenţiile preventive recomandate pentru un stil de viaţă sănătos.

Lista farmaciilor va putea fi accesată pe paginile web serviciifarmaceutice.ro, adrfr.ro şi forumdiabet.ro, unde vor fi disponibile  şi materialele informative. Pentru informarea persoanelor interesate, farmaciile implicate în program vor afişa un anunţ în incinta unităţii.

„Participarea farmaciştilor la programul pilot de evaluare a riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 se înscrie pe linia unei implicări active a comunităţii noastre profesionale în campaniile de sănătate publică.  Este încă un pas pe calea spre consolidarea rolului farmacistului în sistemul de sănătate, cu atât mai mult cu cât  în ultimul timp se pune accentul pe programe de prevenţie a bolilor. Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică a cărei pre¬va¬lenţă este în creştere, reprezentând una din bolile cronice cu impact major la nivel mondial. Această afecţiune poate fi prevenită şi depistată precoce, ceea ce înseamnă că identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 este o prioritate”, a declarat prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. „Am încredere că şi acest proiect pilot va fi implementat cu responsabilitate şi competenţă de colegii mei farmacişti”, a adăugat el.

„Întodeauna este mai simplu să prevenim decât să tratăm. Mă bucur enorm de aceea că demarăm acest proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 în farmacii, dată fiind incidenţa ridicată a acestuia în România. Persoanele interesate vor obţine o dimensiune mai clară a acestui risc în ce îi priveşte şi vor primi informaţii despre cum îl pot reduce, prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase. Îi invit cu toată căldura să stea de vorbă cu colegii mei din farmaciile unde văd afişat anunţul programului”, a spus Cătălina Pintea, preşedinte, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România.

„Apreciem în mod deosebit implicarea colegilor farmacişti în acest demers, pe care îl considerăm un mare pas înainte într-un efort comun care vizează prevenţia diabetului zaharat de tip 2. Pentru atingerea unui astfel de obiectiv este nevoie de efortul şi contribuţia tuturor actorilor implicaţi în elaborarea de  proiecte, programe şi politici publice care să îmbunătăţească nivelul de informare a populaţiei şi implicit, accesul acesteia la programe de prevenţie. Cu cât suntem mai mulţi actori instituţionali motivaţi şi angrenaţi în acest proces, cu atât cresc şi şansele ca românii să fie mai bine informaţi şi implicit să aibă o stare de sănătate mai bună,” a precizat Dan Zaharescu, director executiv, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.





Farmacist