Un tânăr de 21 de ani, cu probleme cardiace din naştere (stenoză aortică congenitală), a fost operat cu succes şi minim-invaziv la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, pacientul fiind, în prezent, în stare stabilă.


„Pacientul, care s-a deplasat din alt judeţ pentru intervenţie, fusese diagnosticat încă din copilărie cu stenoză aortică congenitală, cu valvă aortică bicuspidă. Acesta era în categoria de risc pentru moarte subită cardiacă, aşadar s-a dispus înlocuirea valvulară aortică cu proteză valvulară în circulaţie extracorporeală”, a spus Lisa Crăiuţ, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean din Bihor, citat de Agerpres.

Reprezentanta spitalului a precizat, într-un comunicat, că intervenţia a fost efectuată prin abord minim-invaziv, aşadar, comparativ cu pacienţii operaţi prin metode chirurgicale clasice, incizia a fost semnificativ mai mică şi stabilitatea toracică îmbunătăţită.

Tot datorită faptului că intervenţia a fost minim-invazivă, recuperarea postoperatorie va fi redusă de la 6-8 săptămâni, la 3-4 săptămâni. Intervenţia a decurs bine, iar în momentul de faţă pacientul este în stare stabilă.

Potrivit sursei citate, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor se desfăşoară intervenţii chirurgicale cardiovasculare minim-invazive, ultima de acest fel fiind efectuată în cazul tânărului de 21 de ani, diagnosticat cu stenoză aortică congenitală.

Intervenţia a fost posibilă şi datorită strânsei colaborări dintre Secţia Clinică de Chirurgie Cardiovasculară, Vasculară şi Toracică, Secţia Clinică de Anestezie şi Terapie Intensivă, Secţia Clinică de Cardiologie, Compartimentul de Cardiologie Intervenţională şi Unitatea de Transfuzie Sanguină, echipa medicală fiind coordonată de dr. Erno Jerzicska.

Finanţarea a fost asigurată prin Programul Naţional de Boli Cardiovasculare, cu participarea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor şi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor are capacitatea de a aborda o categorie extinsă de pacienţi din punctul de vedere al chirurgiei cardiovasculare. În funcţie de patologia specifică şi recomandarea medicală, pacienţii sunt trataţi chirurgical prin abordurile adecvate, cuprinzând chirurgia cardiovasculară clasică, chirurgia percutanată şi chirurgia minim-invazivă.


 



Medic