Sanofi Romania, prin divizia sa de vaccinuri Sanofi Pasteur, anunţă că vaccinul gripal VaxigripTetra este disponibil în farmaciile din ţară. Serul poate fi achiziţionat în baza prescripţiei medicale din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.


Conform indicaţiilor, vaccinul poate fi recomandat de medici pentru prevenirea bolii gripale prin imunizarea tuturor grupelor de vârstă, respectiv a adulţilor (inclusiv a gravidelor), a adolescenţilor şi a copiilor cu vârste de la 6 luni, precum şi pentru protecţia pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, după vaccinarea prealabilă a gravidelor, într-un comunicat.

„Circulaţia redusă a virusului gripal în sezonul trecut face ca acest sezon gripal să fie foarte imprevizibil. Deşi atenţia noastră s-a concentrat aproape exclusiv pe combaterea virusului SARS-CoV-2, trebuie să nu uităm că gripa are un impact semnificativ, atât din punct de vedere medical, cât şi economic. Prin urmare, prevenţia prin vaccinare este deosebit de importantă şi nu trebuie neglijată. Reamintesc că grupele de populaţie la risc pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală sunt următoarele: copiii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani, gravidele, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, precum şi bolnavii cronici cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani. Prin vaccinarea antigripală putem evita o posibilă coinfecţie gripă-COVID-19, care poate cauza complicaţii serioase şi are o rată de mortalitate dublă. În plus, complicaţiile gripei pot afecta şi adulţii sănătoşi, nu doar populaţiile la risc. Vaccinarea antigripală oferă protecţie dincolo de gripă tuturor categoriilor de populaţie”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte şi coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

În România, vaccinarea antigripală pentru categoriile de populaţie la risc este acoperită prin intermediul campaniei de vaccinare antigripală gratuită, desfăşurată de către Ministerul Sănătăţii prin cabinetele medicilor de familie. Pentru populaţia care nu se încadrează în categoriile la risc vizate prin Programul Naţional de Vaccinare, vaccinul gripal poate fi achiziţionat în baza prescripţiei medicale din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.

„Numărul de doze de vaccin gripal VaxigripTetra pe care ne-am angajat să le producem şi să le distribuim în acest an pentru piaţa privată din România, estimate nu doar pe baza cererii din sezoanele precedente, ci şi pe baza pre-comenzilor şi nevoilor identificate împreună cu partenerii comerciali, este dublu faţă de sezonul precedent. În plus, Sanofi Pasteur va furniza şi în acest sezon doze de VaxigripTetra şi prin Programul Naţional de Vaccinare, suplimentar volumelor de vaccin gripal livrate pe piaţa privată”, a declarat dr. Lidija Milicevic, director general Sanofi Pasteur, Romania şi Moldova.

„Ne menţinem angajamentul de a livra un vaccin gripal dezvoltat cu tehnologie consacrată. În acelaşi timp, investim constant în cercetare şi dezvoltăm noi tehnologii pentru a îmbunătăţi viitorul vaccinării antigripale şi pentru a asigura continuu protecţie dincolo de gripă, atât pentru categoriile de populaţie la risc, cât şi pentru adulţii sănătoşi”, a completat dr. Lidija Milicevic.

VaxigripTetra® este un vaccin gripal tetravalent, care conţine două tulpini de tip A şi două tulpini de tip B ale virusului gripal, conform recomandărilor emise în martie 2021 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru sezonul gripal 2021 – 2022.

Gripa este o ameninţare serioasă la nivel global, determinând anual 1 miliard de cazuri de îmbolnăviri, 3 până la 5 milioane de cazuri severe şi între 290.000 şi 650.000 de decese, se mai arată în comunicat.

Datele recente arată că gripa poate creşte de până la 10 ori riscul de atac de cord în prima săptămâna de la infectarea gripală. Totodată, până la două luni după infecţia gripală, adulţii mai în vârstă au un risc mai mare de a face un accident vascular cerebral. Gripa creşte de 100 de ori şi riscul de pneumonie .

Vaccinarea antigripală a fost asociată cu o reducere a riscului de infarct miocardic cu 15-45%, reducere asemănătoare cu efectul întreruperii fumatului sau administrării de medicamente pentru reglarea colesterolului sau tensiunii arteriale crescute.

 

Farmacist