Cu o rată de vaccinare în scădere faţă de sezonul anterior, România este încă departe de ţinta de vaccinare antigripală propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 75% pentru categoriile aflate la risc.


Gripa sezonieră reprezintă o povară imensă pentru sănătate şi economie şi este deosebit de periculoasă pentru persoanele în vârstă, femeile însărcinate, persoanele cu afecţiuni cronice şi profesioniştii din domeniul sănătăţii, se arată într-un comunicat al companiei Viatris.

Între 10% şi 30% din cetăţenii europeni suferă de gripă în fiecare an, iar între 15.000-70.000 dintre ei mor anual din cauze asociate cu gripa. Vaccinurile împotriva gripei sunt disponibile de aproape 80 de ani şi sunt considerate cel mai eficient mijloc de prevenire a infecţiei.

„Cu toate acestea, ratele de vaccinare sunt scăzute în majoritatea ţărilor europene, inclusiv în România, iar creşterea accesului la vaccinare este în acord cu mandatul OMS de a îmbunătăţi acoperirea vaccinală”, se subliniază în comunicat.

„Creşterea ratei de vaccinare în populaţia generală ar putea oferi protecţie adecvată pentru toţi, contribuind la minimizarea riscurilor de consecinţe grave ale gripei. În acest context, este important să se stabilească vaccinarea antigripală pe o scară mai largă, atât pentru pacienţii la risc cât şi pentru persoanele aparent sănătoase”, se mai arată.

Cu o rată de vaccinare în scădere faţă de sezonul anterior, România este încă departe de ţinta de vaccinare antigripală propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 75% pentru categoriile aflate la risc. Un exemplu relevant îl reprezintă datele de vaccinare antigripală în sezonul 2021-2022:

•           Vaccinare populaţie generală = 8 %, mai mică faţă de sezonul precedent (13%)

•           Vaccinarea persoanelor ≥ 65 de ani = 21%, mai mică faţă de sezonul precedent (35%)

„O condiţie prealabilă pentru creşterea ratei de vaccinare este rambursarea necondiţionată pentru vaccinarea tuturor categoriilor de populaţie. Aşteptăm cu interes metodologia din partea autorităţilor. Credem că scopul de a proteja cât mai mulţi oameni prin vaccinare trebuie subliniat în mod repetat şi susţinut activ de toate părţile responsabile, pentru a creşte în continuare protecţia grupurilor vulnerabile, precum şi a populaţiei în general, împotriva infecţiilor gripale. Aceasta necesită o strategie de vaccinare eficientă, durabilă şi accesibilă, la care Viatris România îşi doreşte şi este pregătită să contribuie”, a spus Dana Duma Inczeffi, Country Manager Viatris România.

Atingerea obiectivelor de creştere a ratei de vaccinare este posibilă şi prin utilizarea pe scară largă a vaccinurilor gripale în doză standard, putând avea un potenţial mai mare în prevenirea gripei, ducând la o reducere considerabilă a infecţiilor şi o reducere eficientă din punct de vedere al costurilor bugetare.

În acest sens un studiu economic privind sănătatea, comandat de Grupul Viatris Germania, a examinat efectele epidemiologice şi financiare ale vaccinării împotriva gripei a populaţiei cu vârsta de peste 60 de ani. Rezultatele au arătat că utilizarea exclusivă a vaccinului gripal în doză mare duce la costuri cu peste 40% mai mari în grupul de vârstă de peste 60 de ani, cu doar 1,1% infecţii evitate în comparaţie cu administrarea vaccinului în doză standard.

„Drept urmare, cu ratele actuale de vaccinare, se înregistrează costuri semnificativ mai mari utilizând doar vaccinul gripal în doză mare în grupul de vârstă de peste 60 de ani. Şi asta cu doar un mic impact asupra ratelor de infecţie. În schimb, cu o rată de vaccinare semnificativ crescută s-ar putea obţine o reducere considerabilă a numărului de infecţii, la costuri mai mici, dacă vaccinurile gripale tetravalente în doză standard ar fi utilizate pe scară largă”, a declarat prof. dr. Jürgen Wasem, cel care s-a ocupat de coordonarea ştiinţifică a studiului.

 

 

Farmacist