Reprezentanţii producătorilor de medicamente generice subliniază, încă o dată, necesitatea introducerii unei metode de calcul diferenţiat a taxei clawback, precizare făcută în cadrul dezbaterii „Oportunităţi şi provocări ale industriei producătoare de medicamente generice – perspectiva europeană şi locală”, organizată de APMGR şi compania farmaceutică Zentiva.

„Suntem singura ţară din Europa care îşi penalizează producătorii locali”, a precizat Viorica Predună, videpreşedintele APMGR. „Toate celelalte ţări fac eforturi să susţină producţia locală de medicamente, în timp ce noi suntem pedepsiţi cu un clawback mai mare. (..) Aşa cum a spus şi preşedintele APMGR, nu cerem ajutoare de stat. Nu cerem decât să se facă dreptate. Pentru că aşa cum preţurile noastre la intrarea pe piaţă sunt cu 35% mai mici decât preţul medicamentului inovativ, mi se pare corect ca şi taxa clawback să fie mai mică. Nu noi să plătim mai mult în condiţiile în care piaţa de generice nu creşte. De aceea tragem încă un semnal de alarmă către autorităţi, să se aplece cu mai multă atenţie asupra industriei de medicamente generice.”

Opinia Vioricăi Predună a fost susţinută şi de senatorul Laszlo Attila, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, care a declarat că nu a fost adeptul taxei clawback, mecanism care iniţial a fost gândit pentru maxim 2 ani, la o valoare de 2-3%.

Ministerul de Finanţe vede taxa clawback ca pe o sursă de venit

„După primii doi-trei ani de la introducerea taxei clawback, cei de la Ministerul de Finanţe s-au obişnuit cu acest venit, care s-a tot umflat de la an la an. Chiar în momentul introducerii taxei s-au făcut anumite greşeli, nu s-a stabilit acel moment zero, ca măcar să fie o diferenţiere şi să fie pus la plată cel care produce acest excedent de cheltuieli în buget”, a declarat senatorul Laszlo Attila.

Laszlo Attila, preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, şi Margareta Tănase, director de producţie Zentiva
Laszlo Attila, preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, şi Margareta Tănase, director de producţie Zentiva

Preşedintele APMGR, Adrian Grecu, a susţinut, de asemenea, că Ministerul de Finanţe vede în momentul de faţă taxa clawback ca pe o sursă de venit, nu ca pe o metodă de suplimentare a bugetului.

Producătorii locali fabrică exclusiv medicamente generice

În contextul provocărilor industriei producătoare de medicamente generice din România, Adrian Grecu, preşedintele APMGR, a semnalat din nou lipsa de acţiune a autorităţilor în implementarea calculului diferenţiat al taxei clawback, în ciuda dispariţiei a mii de medicamente ieftine şi a studiilor de impact care susţin validitatea acesteia.

„Pentru a continua să existe şi să asigure investiţii în capacităţi de producţie noi, producătorii de medicamente au nevoie de susţinere imediată din partea autorităţilor, de măsuri de eliminare a barierelor investiţionale. Recent anunţata ajustare a bugetului pentru medicamente în raport cu inflaţia ultimilor şase ani este insuficientă pentru asigurarea supravieţuirii industriei de generice”, a declarat Adrian Grecu, solicitând încă o dată autorităţilor adoptarea în regim de urgenţă a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

Preşedintele APMGR a subliniat, de asemenea, că toţi producătorii locali fabrică numai medicamente generice, deci cu atât mai mult consideră necesar ca autorităţile române să găsească modalităţi de a susţine această industrie.