Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat, cu privire la decesele din spitalele COVID, că „există diferenţe fundamentale” între numerele raportate şi cele reale. El a mai spus că ordinul semnat de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, cu noi criterii de carantinare a unei localităţi, nu avea nevoie de un aviz al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.


Într-o conferinţă de presă susţinută alături de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, Vlad Voiculescu l-a îndemnat pe premier să revadă metodologia „făcută sub conducerea partidului dumisale, anul trecut”, cu privre la raportarea deceselor din spitalele COVID-19, relatează Agerpres.

„N-aş vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră arată că există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale”, a arătat Voiculescu.

Fostul ministru a făcut apel la premier, ca să urmărească şi situaţia Unifarm. „E una dintre companiile în pericol de dispariţie ale statului român, este unul dintre marile jafuri ale pandemiei, cel mai mare, cu siguranţă. Ar fi bine dacă, în acest interimat, aceste două lucruri ar fi clarificate, mai ales că sunt legate direct de partidul care l-a susţinut şi îl susţine pe domnul premier”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Fostul ministru a mai spus că ordinul semnat de Andreea Moldovan, care prevedea noile criterii pentru carantinarea unei localităţi, nu avea nevoie de un aviz al CNSU.

Andreea Moldovan a arătat, la rândul ei, că discutarea ordinului respectiv s-a făcut timp de două zile, în prezenţa a doi epidemiologi şi a reprezentanţilor INSP şi DSU, şi că forma final a fost agreată de toată lumea.

Vlad Voiculescu a ţinut să sublinieze că vulnerabilităţile de din instituţiile centrale şi din teritoriu sunt „înfricoşătoare”, pentru că ele vorbesc despre neputinţa coordonării.

„Aceste vulnerabilităţi nu sunt personale, nu sunt ale unui ministru sau ale altuia, aceste vulnerabilităţi sunt ale unui sistem. Ai nevoie de timp, ai nevoie de oameni şi ai nevoie de procese, ai nevoie de o anumită mentalitate şi de o anumită abordare ca să schimbi lucrurile. (...) Problema statului român, în sănătate şi în orice alt domeniu, în continuare rămâne capacitatea extrem de limitată a instituţiilor sale”.


Psihiatru (2)