Conferinţa naţională „Zilele Medicale şi Ştiintifice ale Institutului Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, organizată anual la Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti, a ajuns la o nouă ediţie. Cu tema „Rolul tumor boardului în medicina personalizată”, evenimentul, care se desfăşoară între 20 şi 22 mai, a avut deschiderea oficială ieri. Au luat cuvântul atât organizatorii, cât şi personalităţi din lumea medicală.


Evenimentul ştiinţific a fost organizat de Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti (IOB), Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România fiind partener ştiinţific. MedicHub are rolul de co-organizator.  

„Cred că toţi cei care suntem aici, tot personalul, avem o datorie faţă de Institut”, a spus, în deschiderea evenimentului, dr. Bogdan Cosmin Tănase, managerul IOB. „Suntem doctori, profesori pentru că am avut norocul de a lucra în acest Institut, şi trebuie să întoarcem privilegiul care ni s-a dat prin a dubla efoturile şi a duce Institutul mai departe în ceea ce trebuie să fie el - o instituţie reprezentativă pentru învăţământul oncologic, pentru cercetarea oncologică din România şi prin tratamentele oncologice care se desfăşoară aici”.


Proiecte în desfăşurare

Conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, preşedinte al Comitetului Ştiinţific, le-a mulţumit tuturor celor care au răspuns la invitaţia de a continua tradiţia. „Eu cred că noi, cu toţii, suntem o echipă care încearcă şi reuşeşte să redea speranţa pacienţilor oncologici şi care încearcă permanent să crească nivelul ştiinţific, educaţional şi activitatea clinică din institutul nostru”, a adăugat domnia sa.

„Anul acesta ne-am propus un format nou, acela de tumor board, pentru că ne dorim ca această noţiune să devină baza atât pentru studenţii şi rezidenţii pe care îi pregătim în domeniile oncologiei, cât şi pentru colegii noştri medici care se află în activitate, în aşa fel încât să spunem că şi în România evaluarea pacienţilor în comisie oncologică devine regulă – şi asta va aduce, fără doar şi poate, un beneficiu şi pentru pacient”, a spus conf. dr. Laurenţiu Simion, preşedinte al Comitetului Ştiinţific.

„Tot cu această ocazie vom prezenta proiectele importante pe care Institutul le-a desfăşurat, le desfăşoară şi, mai ales, îşi propune să le desfăşoare. Sâmbătă vom prezenta şi proiectul viitorului Centru de îngrijiri paliative, care sperăm să fie o realizare care să respecte absolut toate standardele actuale cerute de legislaţie, de Minister, de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, şi în care să fie incluse şi învăţămintele perioadei de pandemie prin care am trecut”, a mai adăugat conf. dr. Laurenţiu Simion.


Abordare centrată pe pacient

Prof. univ. dr. Irinel Popescu, membru al Consiliului medical al Institutului Clinic Fundeni, i-a felicitat pe organizatori pentru că au menţinut tradiţia sesiunilor anuale ale Zilelor medicale şi ştiinţifice ale IOB. „Vreau să spun două cuvinte despre semnificaţia celor două componente. În ceea ce priveşte Zilele medicale, aţi văzut că abordarea în cadrul sesiunii este abord multidisciplinar al pacientului oncologic. Ştim cu toţii că astăzi e absolut obligatorie această abordare, de altfel tendinţa evoluţiei medicinei este către afecţiuni pe care le tratează nu un medic, ci, din ce în ce mai mult, o echipă de medici. Această echipă se întruneşte şi ia deciziile, şi participă, după competenţele fiecăruia - din ce în ce mai sofisticate, mai înguste şi mai supraspecializate - la diagnosticul şi tratamentul bolnavului, deci la îngrijirea pacientului. Un astfel de abord caracterizează cu siguranţă oncologia modernă. Mă bucur că Institutul Oncologic şi-a făcut o preocupare din a-l impune”.

Prof. univ. dr. Irinel Popescu a subliniat că o astfel de gândire e centrată, de fapt, pe pacient. Şi a adăugat: „În plus, în cazul pacienţilor oncologici, în momentul de faţă, echipa multidisciplinară care îi tratează beneficiază de nişte protocoale care se schimbă foarte rapid, pe care trebuie să le urmăm ca să obţinem nişte rezultate la standardele zilei. Care standarde sunt şi ele bine codificate, se numesc benchmarks (...) şi trebuie să încercăm să le îndeplinim. Ceea ce nu e uşor, se poate doar în echipă şi asumându-şi fiecare o părticică”.

În ceea ce priveşte componenta ştiinţifică, aceasta nu putea să lipsească dintr-un Institut – iar aceasta înseamnă cercetare. „Progresele oncogenomicii moderne sunt din ce în mai mari, în funcţie de ele tratăm, iar asta se face din ce în ce mai personalizat (...) Pe această platformă Fundeni există un centru de cercetări transnaţionale pe care îl punem la dispoziţia tuturor celor interesaţi. Cercetarea oncologică e, prin excelenţă, transnaţională, iar la baza cercetării transnaţionale stau băncile de tumori. E o invitaţie reînnoită pentru echipele chirurgicale din Institut de a-şi organiza, în cadrul centrului care deja există, o secţiune de tumori cu profil special, mă gândesc, de exemplu, la cancerele pulmonare, de a cerceta împreună trăsături genomice, proteomice ale acestor tipuri de cancere, în corelaţie cu evoluţia clinică a pacienţilor”, a adăugat prof. univ. dr. Irinel Popescu.

Domnia sa a ţinut să îi felicite pe organizatori pentru că au menţinut tradiţia organizării acestui eveniment, de care vor beneficia, în special, tinerii specialişti.


Un plus valoric imperios necesar

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, prof. dr. Viorel Jinga, a ţinut să sublinieze că, după mai bine de un an de la debutul pandemiei, Zilele Medicale şi Ştiintifice ale IOB „îmbracă azi o nouă formă a speranţei către normalitate şi către o viaţă fără restricţii”.

„Am folosit un cuvânt cu încărcătură aleasă, puternică, divină – speranţa”, a spus rectorul. „De acest cuvânt ne legăm întregul nostru destin şi, cu siguranţă că pentru semenii noştri aflaţi în suferinţă şi mai ales pentru bolnavii de cancer, acest cuvânt devine sinomim cu destinul. Iar dumneavoastră, dragi colegi, reprezentaţi pentru fiecare pacient în parte liantul dintre speranţă şi destin”.

Prof. dr. Viorel Jinga a arătat că, în fiecare zi, în lupta cu această teribilă boală, apar la nivel mondial mii de cazuri noi, într-o multitudine de tipuri de cancer, iar statisticile sunt extrem de îngrijorătoare: se estimează o creştere a cazurilor cu 47% până în 2040, comparativ cu 2020. În privinţa numărului de cazuri, Europa se situează pe locul doi după Asia.

Rectorul UMF „Carol Davila” a citat spusele unui doctor şi jurnalist britanic: „Cancerul e un cuvânt, nu o sentinţă”. „Rolul dumneavoastră în această ecuaţie a vieţii este unul definitoriu. În secolul accelerării tehnologice, în abordarea terapeutică, mecanismele, procedurile, echipamentele medicale şi medicaţia inovativă devin foarte repede desuete, iar noi, medicii, suntem nevoiţi să ţinem pasul cu evoluţia medicinei, în tot ansamblul său. Contextual, evenimentul Zilele Medicale şi Ştiintifice ale Institutului Oncologic, prin întregul său expozeu ştiinţific, vine să aducă un plus valoric imperios necesar în perfecţionarea dumneavoastră infinită, fără de care desăvârşirea profesională a oricărui medic ar avea, cu siguranţă, de suferit”, a mai spus rectorul, adresându-se celor prezenţi.
 

Oncolog