Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day) este marcată anual pe data de 12 mai. Federaţia Sanitas din România şi Federaţia Solidaritatea Sanitară din România au transmis mesaje aniversare, cu această ocazie.


Data de 12 mai reprezintă ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, în 1860. Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses - ICN) a celebrat pentru prima dată Ziua internaţională a asistenţilor medicali în anul 1965, informează site-ul nursingworld.org şi Agerpres.

Tema din 2022, stabilită de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali, este un apel pentru investiţia în asistenţa medicală şi respectarea drepturilor membrilor acestei categorii profesionale, în vederea asigurării sănătăţii globale, se arată pe site-ul ICN.

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali este o federaţie de peste 130 de asociaţii naţionale de asistenţi medicali, reprezentând peste 27 de milioane de membri din întreaga lume.

Fondat în 1899, Consiliul este prima şi cea mai mare organizaţie internaţională din lume pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii. Activează pentru a asigura îngrijiri medicale de calitate pentru toţi, pentru politici solide de sănătate la nivel global, pentru progresul cunoştinţelor de asistenţă medicală.

Colaborează cu agenţiile specializate din cadrul sistemului Naţiunilor Unite, şi în mod special cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia Internaţională a Muncii şi cu Banca Mondială, şi lucrează îndeaproape cu o serie de ONG-uri internaţionale.

Anual, ICN face apel la asistenţii medicali să îşi împărtăşească experienţele, informând astfel populaţia despre activitatea lor şi făcând schimb de experienţă cu colegii de pe mapamond.

Urmăreşte, prin acţiunile sale, să crească gradul de conştientizare, în primul rând la nivelul personalului de îngrijire medicală, şi, în al doilea rând în rândul populaţiei, guvernelor şi factorilor de decizie.

„Dragi asistenţi medicali, vă desfăşuraţi munca zi şi noapte peste tot unde este nevoie să alinaţi suferinţele celor bolnavi, să  îngrijiţi, în centrele de asistenţă socială, bătrânii şi alte persoane aflate în situaţii dificile sau să vegheaţi asupra sănătăţii copiilor şi elevilor din grădiniţe, şcoli sau licee”, arată Federaţia Sanitas din România, pe pagina sa de Facebook. „Pandemia de COVID-19 v-a marcat profesional şi uman: au fost doi ani de eforturi eroice, împreună cu toată echipa medicală, pentru a face faţă unui virus care a pus pe pauză întreaga planetă. Iar lupta nu s-a terminat, chiar dacă starea de alertă a fost oficial ridicată. Pentru toate eforturile profesionale pe care le faceţi zi de zi în beneficiul celor pe care îi îngrijiţi, pentru răbdarea, grija şi competenţa dovedite, primiţi tot respectul nostru şi cele mai sincere gânduri de mulţumire: la mulţi ani!”

Şi Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România a transmis un mesaj pe pagina de Facebook: „Vă dorim să vă bucuraţi de exercitarea profesiei în condiţii decente, cu deplina recunoaştere a eforturilor şi sacrificiilor pe care le faceţi, a contribuţiei pe care o aveţi la sănătatea pacienţilor prin locul pe care-l ocupaţi în echipa medicală!”

 



Medic