Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Fundaţia Împreună Pentru Educaţie şi Sănătate (FIES), Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) şi Cluburile Rotary (Districtul 2241), în parteneriat cu autorităţi locale, au decis să marcheze Ziua Mondială a Inimii (29 septembrie) prin acţiuni concertate, la nivel national.


La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic, se arată într-un comunicat.

„Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare”, arată prof. dr. Dragoş Vinereanu, şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi preşedinte al Fundaţiei Române a Inimii.

Cel mai important mesaj al acestor campanii si acţiuni este acela că bolile cardiovasculare pot fi prevenite, subliniază prof. dr. Dragoş Vinereanu. Fundaţia Română a Inimii organizează mai multe acţiuni la care publicul larg este invitat pentru a participa gratuit, pentru a înţelege necesitatea unui stil de viaţă sănătos, prima verigă a unei atitudini preventive:

-Promenada Inimilor în 36 de oraşe din România (plus în Chişinău) – organizată de către cluburile Rotary. Campania este inţiata de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi e implementată deja în peste 10 ţări europene.

„Din fericire, aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viaţă! Noi ne-am pus inima la treabă, celebrând Ziua Mondială a Inimii. Tu ce faci?” a subliniat prof. dr. Dan Gaiţă, iniţiatorul Promenadei inimilor şi şeful Clinicii de Cardiologie din IBCV Timişoara.

„Promenada Inimilor” este un concept simplu şi inovator care are scopul de a încuraja publicul de toate vârstele şi preocupările să meargă pe jos pentru a-şi menţine sănătatea. Proiectul implică amenajarea, în parteneriat cu autorităţile locale, a unei rute accesibile.

-Campanie Bucuresti, Sector 4 - Palatul Copiilor, 29 - 30 Septembrie 2023. La evenimentul dedicat sănătăţii inimii, participanţii pot opta pentru o serie de workshopuri şi activităţi interactive menite să promoveze un stil de viaţă: Tehnici de resuscitare de bază, Stil de viaţă sănătos, Activităţi de screening cardiovascular, Desene pe Asfalt, Crosul Inimilor.

Fundaţia Română a Inimii a fost înfiinţată de către medicii cardiologi din România, membri ai Societăţii Române de Cardiologie.
 




Medic