Lansat la începutul lunii februarie la nivel global, „Cancer & Work: Acting Together”, este un program de sprijinire a angajaţilor Sanofi ale căror vieţi sunt afectate de cancer şi alte boli grave.


Iniţiativa cuprinde sprijin financiar, emoţional şi social, dar asigură şi stabilitatea locului de muncă şi păstrarea beneficiilor pentru o perioadă de cel puţin douăsprezece luni după diagnostic, pe parcursul concediului medical, indiferent de naţionalitatea sau poziţia angajatului în cadrul companiei, se arată într-un comunicat.

La nivel global, jumătate dintre angajaţii diagnosticaţi cu cancer sunt îngrijoraţi de perspectiva pierderii locului de muncă sau a izolării.

„Ultimul lucru la care ar trebui să te gândeşti atunci când eşti diagnosticat cu cancer sau treci printr-un tratament solicitant, sunt eventualele probleme pe care le-ai putea avea la locul de muncă. Sănătatea şi bunăstarea emoţională a tuturor angajaţilor sunt şi vor continua să fie o prioritate majoră pentru noi, iar acest lucru se reflectă prin modul în care ne preocupăm de colegii afectaţi de cancer sau alte boli grave, direct sau indirect. Aceştia vor putea accesa grupurile interne de sprijin Cancer & Work, conectându-se cu colegi special pregătiţi pentru acest tip de interacţiuni, pentru a împărtăşi experienţe şi resurse. Navigând prin boală, vom învăţa împreună să ştim cum şi unde să găsim sprijin pentru noi sau pentru cei aflaţi în nevoie, să ne susţinem şi să trecem prin momentele dificile având la dispoziţie cunoştinţe, informaţii, flexibilitate, dar şi acces la suport psihologic extern în toate ţările 24/7 prin Programul de Asistenţă pentru Angajaţi”, a declarat Roxana Cîlţea, HR Head Sanofi Romania.

Angajaţilor afectaţi li se oferă sprijin financiar şi program flexibil de lucru pentru a face faţă cât mai bine tratamentului şi a se adapta mai uşor la revenirea în activitate. Iniţiativa are în vedere şi echilibrul emoţional al angajaţilor, oferindu-le acces la grupuri interne de suport din care fac parte colegi voluntari instruiţi pentru a-i ghida în parcursul lor de la diagnosticul iniţial, tratament şi reintegrare în muncă.

Iniţiativa are în vedere şi pregătirea managerilor pentru a sprijini mai eficient membrii echipelor afectaţi de cancer. În plus, pe parcursul anului 2024, Sanofi intenţionează să implementeze acoperirea diverselor cheltuieli nemedicale, concediu neplătit pentru însoţitori care pot permite angajaţilor să aibă grijă de un membru apropiat al familiei care suferă de o boală gravă.

În 2023, Sanofi a semnat angajamentul global #workingwithcancer, îndemnând companiile să se angajeze public în combaterea cancerul şi stigmatizarea la locul de muncă. De la lansarea Cancer & Work - Acting Together în Franţa, peste 350 de angajaţi au beneficiat de program, 42% fiind identificaţi ca îngrijitori, alţi 30% ca pacienţi şi 28% ca manageri.

Cancer & Work - Acting Together este un program ecou care face din cultura organizaţională a Sanofi o cultură tot mai incluzivă, în care experienţele de zi cu zi contează pentru fiecare angajat din întreaga lume. Acest program se înscrie într-o transformare culturală DE&I mai amplă în Sanofi, deoarece compania promovează Diversitatea, Echitatea şi Incluziunea (DE&I) la locul de muncă dar şi dincolo de acesta, se subliniază.

Dintre toate afecţiunile cronice, cancerul a avut cel mai mare impact asupra pierderii locului de muncă. Cercetările arată că riscul de pierdere a locului de muncă în UE creşte de 1,4 ori după un diagnostic cu cancer. Potrivit unui articol publicat în Journal of the National Cancer Institute, mai mult de 40% dintre supravieţuitorii de cancer care au fost angajaţi la momentul diagnosticării sau după aceasta, în SUA, se confruntă cu modificări ale dinamicii locului de muncă.

Într-un sondaj Harris realizat anul trecut de Cancer & Careers, 35% dintre respondenţi au declarat că, în general, cei care suferă de cancer se confruntă cu stigmatizarea la locul de muncă. Cu toate acestea, acelaşi studiu a arătat că 78% din cei intervievaţi au considerat că persoanele care au fost diagnosticate cu cancer şi care primesc sprijin din partea angajatorului au mai multe şanse de a prospera la locul de muncă, acesta având implicit un impact pozitiv asupra sănătăţii lor.
 

 


 

Farmacist