Puţin peste jumătate dintre cele 254 de persoane care s-au testat în perioada 6 -7 aprilie, în cadrul Campaniei de testare a memoriei au uşoare tulburări cognitive, conform unui raport întocmit de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi în urma acestui demers.


Conform raportului prezentat de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, dintre persoanele testate, 25,5% au prezentat un status psihic normal, obţinând punctajul maxim la testul de memorie aplicat, iar 53% au prezentat tulburări cognitive uşoare.

„În cazul acestor categorii de persoane vorbim de prevenţie, iar recomandările au vizat menţinerea unui stil de viaţă sănătos, o alimentaţie echilibrată, exerciţii fizice regulate, măsuri de igienă a somnului, exerciţii de stimulare mintală, implicarea într-o viaţă socială activă”, a declarat, pentru Agerpres Elena Ungureanu, medic primar psihiatrie în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola”.

În astfel de cazuri, dacă se intervine prin schimbarea stilului de viaţă şi urmarea recomandărilor specialiştilor, se pot preveni sau întârzia foarte mult accentuarea tulburării cognitive.

Acelaşi raport arată că, în cazul a 21% dintre participanţi, s-au identificat tulburări de memorie moderat-uşoare, care necesită consult de specialitate, în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine şi a tratamentului corespunzător.

Referitor la distribuţia pe vârste, raportul arată că a existat o adresabilitate extinsă pe toate grupele de vârstă, cel mai tânăr participant adult având 18 ani, iar cel mai în vârstă - 93 de ani. La o repartiţie pe decade de vârstă, categoria cea mai numeroasă a fost cea corespunzătoare grupei 71-80 ani, cu un număr de 63 de participanţi.

Din raport mai reiese că dintre cele 254 de persoane care s-au testat, 144 au fost femei, iar 110 bărbaţi.

 

 



Psihiatru (2)