Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie (IRGH) „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca a intrat în Programul Naţional de Transplant Hepatic, iar primele intervenţii ar putea avea loc în luna mai a acestui an.


IRGH a primit recent acreditarea pentru a efectua acest tip de transplant şi este aşteptat în aceste zile şi Ordinul Ministerului Sănătăţii, informează Agerpres.

„Este un vis devenit realitate pentru noi. Este un pas important pentru pacienţi, pentru comunitatea locală şi regională, dar este un pas firesc”, a declarat managerul IRGH, dr. Mihai Mleşniţe, la evenimentul de lansare a Programului Naţional de Transplant Hepatic la Cluj.

Operaţiile de transplant de ficat se vor face în blocul operator care are patru săli, iar lângă acesta este şi secţia pentru pacienţii transplantaţi. Aici sunt două paturi de Terapie Intensivă şi alte două în saloane pentru pacienţii transplantaţi, imunosupresaţi.

Conform managerului IRGH, investiţia pentru partea de infrastructură a costat 1,5 milioane de lei, iar echipamentele au fost în valoare de două milioane de lei. Toată investiţia a fost făcută din resursele proprii ale Institutului.

Coordonatorul programului este prof. dr. Nadim Al Hajjar, care este şi prorector al UMF Cluj-Napoca. Primele transplanturi de la Cluj-Napoca se vor face sub supravegherea colegilor de la Institutul Fundeni.

La Cluj-Napoca se va face, deocamdată, doar transplant de ficat de la donator cadaveric, nu şi de la donator viu. „Aşteptăm acum Ordinul de Ministru, ceea ce înseamnă că vom avea acces la baza de date a Agenţiei Naţionale de Transplant. Sper ca în cursul lunii mai să realizăm primul transplant hepatic”, a declarat prof. dr. Nadim Al Hajjar.

„Este într-adevăr un moment istoric. Astăzi sunt trei pacienţi pe lista de aşteptare la Cluj, care îşi vor putea recăpăta sănătatea”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, academician prof. dr. Irinel Popescu.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Buzoianu, a spus că este vorba de un pas istoric, având în vedere că după transplantul renal, în oraş se va putea face şi transplant hepatic.

„Transplantul hepatic, lansat în premieră în Transilvania, va marca începutul unei noi etape în îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni hepatice grave, oferindu-le şansa unei noi vieţi”, se arată pe pagina de Facebook a UMF „Iuliu Haţieganu”.

Sursă foto: Facebook UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca

 

 


Alergologia