Doi reputaţi psihologi, preocupaţi de practica psihologiei clinice bazată pe dovezi ştiinţifice şi de schimbarea în procesul terapeutic, care au publicat numeroase lucrări despre depresie, anxietate şi alte tulburări, au fost timp de peste opt ani autorii unei rubrici din revista „Scientific American Mind” despre adevăruri şi mituri în sănătatea mintală. Articolele lor au stat la baza volumului apărut în România la Editura Trei.


Scrisă într-un stil antrenant şi concis, cartea „Adevăruri şi mituri despre sănătatea mentală” (publicată în România la Editura Trei, în colecţia Psihologia pentru toţi) examinează convingerile şi prejudecăţile comune legate de sănătatea mintală şi de diferitele tratamente. Fiecare capitol acoperă fie un mit diferit, fie un set de mituri interconectate cu privire la bolile mintale şi la tratamentul acestora, se arată într-un comunicat. 

Axându-se pe cercetările ştiinţifice pentru a clarifica realitatea acestor probleme psihologice, autorii oferă cititorilor o viziune echilibrată şi precisă asupra unor subiecte importante cu care omenirea se confruntă astăzi.

Hal Arkowitz şi Scott Lilienfeld, autorii căţrii, sunt foşti profesori de psihologie la Universitatea Arizona şi, respectiv, la Universitatea Emory din Atlanta. Articolele publicate de ei au stat la baza capitolelor din volumul apărut, la care au fost adăugate şase noi subiecte exclusive. 

Încă din introducerea cărţii, cei doi specialişti pornesc de la întrebarea „De ce ne bazăm mai degrabă pe ce credem, fără a ne informa obiectiv şi temeinic?”, ilustrând modul în care ulterior oamenii procesează informaţiile şi îşi schimbă comportamentele în urma unor raţionamente subiective. În primul rând, spun autorii, miturile fac lucrurile să pară simple, astfel încât oamenii să nu fie nevoiţi să se preocupe de complexitatea reală a acelor lucruri. Un alt motiv este cel legat de biasurile cognitive sau de „distorsiunea de confirmare“, respectiv de tendinţa de a acorda atenţie şi de a ne reaminti în mod selectiv acele informaţii care ne confirmă credinţele sau ipotezele.

Prin materiale introductive scrise pe înţelesul tuturor despre diferite tulburări, cu referinţe bibliografice, studii şi cercetări, autorii abordează în 51 de capitole toate miturile despre tulburările anxioase, problema tezaurizării compulsive, tulburările de dispoziţie, tulburări ale copiilor şi adolescenţilor, dependenţele, autovătămarea, tulburările de externalizare, tulburările de personalitate, tulburarea disociativă de identitate, tulburările alimentare, alături de sinucidere şi doliu sau tulburarea de stres posttraumatic, printre altele.

Cei doi autori demitizează deopotrivă credinţele populare despre creier şi comportament, despre tratamente, atât medicamentoase, cât şi intervenţiile psihoterapeutice, alcătuind un „Ghid al cititorului pentru detectarea balivernelor”. Mai ales în contextul în care incidenţa tulburărilor mintale a crescut foarte mult, iar informaţiile despre acestea sunt prezentate într-un mod incomplet.

 




Psihiatru (2)