Centrul de cercetare şi microproducţie OncoGen din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu” Timişoara ar putea ajuta la vindecarea a 90% dintre bolnavii cu diferite forme de cancer prin terapii validate deja în Germania şi care ar putea fi produse aici.


Coordonatorul Centrului OncoGen, prof. dr. Virgil Păunescu, a declarat pentru Agerpres că, recent, au venit la Timişoara specialişti în domeniu din Germania care produc din 2012 terapii celulare. Urmează să se semneze un contract pentru şapte ani, pentru un transfer de microproducţie.

„Ei au finalizat o cercetare bio-tehnologică interesantă din 2012 şi au pus la punct şi un aparat de uz clinic şi reactivi de uz clinic pentru accelerarea dezvoltării de terapii celulare în cancer şi pentru reducerea costurilor. Astfel de aparate creează premisa reducerii preţurilor de terapii celulare de până la 10 ori, care în momentul de faţă se ridică la sute de mii de euro pentru fiecare pacient”, a subliniat dr. Virgil Păunescu.

Coordonatorul OncoGen a explicat că medicamentul e alcătuit din celulele manipulate genetic din sângele pacientului.

„Se ia sânge de la pacienţii cu diverse forme de cancer, ele intră în GMP, sunt tratate ca producţia de medicamente, manipularea lor durează între trei şi patru săptămâni, după care celulele modificate genetic sunt ambalate într-un flacon tip vaccin şi sunt trimise la pacient, urmând să fie administrate intravenos. România are un program de circa 20 de milioane de euro pentru 20 de pacienţi aflaţi în institutele de oncologie unde li se recoltează celulele din circulaţie (limfocite, leucocite), sunt trimise la Heidelberg pentru a fi manipulate genetic -  dar acest lucru îl puteam face şi noi, în OncoGen”, a explicat dr. Virgil Păunescu.

După administrare, pacientul trebuie supravegheat, pentru că reacţia este „destul de puternică”.

„Datele din literatură arată că vindecarea este între 80-90%. Primele astfel de terapii au fost aplicate prin 2003 şi acei pacienţi sunt în viaţă”, a spus dr. Virgil Păunescu.

Tehnologia este foarte scumpă, iar bătălia se dă pentru reducerea costurilor.

„În această competiţie se află firma germană. Pentru a face aceste servicii, au nevoie de două spaţii GMP cu capacitate mai mare: unul este la Berlin, şi acum vor să-l facă cu noi, pe şapte ani. Am stabilit împreună cu conducerea Spitalului Judeţean Timişoara să semnăm în prima fază un contract de principiu pentru colaborare. Apoi, să perfectăm un contract - parteneriat public-primat sau altă formă - pentru ca partea germană să poată face investiţii în OncoGen, dar să aibă şi certitudinea că OncoGen va putea colabora cu ei pe durata celor şapte ani”, a adăugat dr. Virgil Păunescu.

Sursă foto: oncogen.ro





Oncolog