S-a inaugurat Centrul Cancerului de Prostată Bucureşti – un concept care plasează pacientul cu această patologie în mijlocul preocupărilor unei echipe multidisciplinare.


Centrul este coordonat de o echipă cu o bogată experienţă în realizarea intervenţiilor chirurgicale de îndepărtare a cancerului de prostată prin abord robotic, alcătuită din dr. Mircea-Gabriel Onaca, medic specialist urolog cu specializare oncologică robotică şi laparoscopică în Olanda, şi dr. Gheorghe Niţă, medic primar urolog, se arată într-un comunicat.

Echipa reuneşte chirurgi urologi, oncologi, specialişti în radioterapie şi imagistică, în ATI, experţi în anatomie patologică, analize de laborator şi alte specializări.Pacienţii sunt îndrumaţi de către un manager de caz pe parcursul tratamentului.

Potrivit datelor oficiale, în România sunt diagnosticate anual peste 10.000 de cazuri de cancer de prostată.

„Abordarea integrată a tratamentului prostatei este o premieră pentru România, unde cancerul de prostată este cea mai frecvenţa afecţiune în rândul bărbaţilor de peste 50 de ani, fiind a treia cauza de mortalitate prin cancer. Operaţia pentru îndepărtarea tumorii face parte din conduita terapeutică pentru 90% dintre cancerele de prostată surprinse în stadii localizate. Pacientul poate avea nevoie ulterior de tratamente oncologice, radioterapie, kinetoterapie, iar acest centru reuneşte toţi specialiştii de care are nevoie pe drumul spre vindecare”, a explicat dr. Gheorghe Niţă.

Frecvenţa cancerului de prostată creşte odată cu înaintarea în vârstă şi, conform statisticilor, circa 1 din 7 bărbaţi cu vârsta de peste 65 de ani este posibil să dezvolte această boală.

„Majoritatea pacienţilor operaţi în ultimele şase luni aveau în jur de 50 de ani, iar cel puţin jumătate prezentau forme agresive de cancer de prostată, operaţia fiind absolut necesară. Mulţi dintre aceştia prezentau şi comorbidităţi, mai ales din sfera cardiovasculară şi obezitate. Astfel, majoritatea nu ar fi putut fi operaţi decât prin procedură robotică”, a adăugat dr. Mircea-Gabriel Onaca.

Chirurgia robotică oferă avantaje considerabile în tratarea cancerului de prostată, precum rezultate oncologice foarte bune cu păstrarea continenţei şi a funcţiei sexuale, frecvenţa foarte scăzută a complicaţiilor, durata scurtă de internare şi recuperarea postoperatorie mai rapidă, se mai arată.

Cu ocazia inaugurării, Medicover a dat startul şi unei campanii de informare, #RuşineaDăuneazăGravSănătăţii, pentru a încuraja bărbaţii să efectueze testele necesare depistării precoce a cancerului de prostată.






Oncolog