Evenimentul, organizat de deputatul Cătălin Teniţă, în colaborare cu Forumul Parlamentar European pentru Drepturile Sexuale şi Reproductive şi cu European Cancer Organisation, a avut loc la Palatul Parlamentului, în prezenţa unor invitaţi din ţară şi străinătate.


„Atlasul dă un backup cuprinzător pentru politicile europene pentru prevenţie primară, secundară, pentru screening şi informaţii despre HPV şi pentru prevenţia acestuia. Ţările cu cele mai bune performanţe sunt Danemarca, Suedia, Finlanda, Marea Britanie şi Irlanda. (...) Subliniez situaţia din România - nu este o coincidenţă că am ales România ca lansare pentru acest Atlas. Ţara noastră are o incidenţă şi o rată de mortalitate mare a cancerului de col uterin în Europa, cu 32,3 % cancere per 100.000 de femei pe an şi până la 17 din 100 de femei care sunt omorâte de aceasta boală - mai mare de 4 ori decât media europeană. (...) Ţara noastră are o rată scăzută de vaccinare HPV şi de screening pentru cancer de col uterin”, a subliniat deputatul, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, fiecare statistică este o viaţă, o familie, o poveste.

„Atlasul ilustrează faptul că HPV cauzează mai bine de 90 de cancere pe an care sunt prevenibile dacă se fac campanii de vaccinare şi de screening. Nu ne putem permite să ne complacem. Politica de prevenţie arată că, deşi s-au făcut progrese la prima ediţie, cred că în 2020, persistă disparităţi în toată regiunea. Este timpul să ne mobilizăm, să ne unim forţele, să ne intensificăm eforturile pentru a creşte rata de vaccinare HPV, să avem proceduri de screening şi să îmbunătăţim informaţiile în România şi în întreaga Europă”, a adăugat parlamentarul.

Consilierul prezidenţial Diana Păun a subliniat că acest efort special de prevenţie subliniază angajamentul comun pentru promovarea sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor din România, apreciind că succesul acestuia depinde de performanţele întregului sistem de sănătate.

Ambasadorul Marii Britanii, E.S. Andrew Noble, a pledat pentru necesitatea vaccinării anti-HPV: „Vorbesc în calitate de tată a două fiice vaccinate. (...) Mai rea decât frica de vaccinare în anumite părţi ale acestei ţări cred că este teroarea legată de cancer. (...) O campanie de succes pentru vaccinarea HPV necesită o strategie adecvată de educaţie, o legislaţie adecvată şi un accent pe implementare”, a subliniat ambasadorul.

Dr. Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii, a arătat că, din 2019-2020 dorinţa de vaccinare anti-HPV a crescut în România, însă capacitatea statului de a furniza doze suficiente de vaccin nu a fost la fel de mare.

 




Pediatru