ENDO Pacienţi - Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine, a fost lansată sub egida Comisiei pentru Sănătate din Senatul României şi în parteneriat cu Coalitia Organizaţiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).


Este prima organizaţie dedicată bolnavilor cu afecţiuni ale sistemului endocrin din România, care îşi propune să militeze pentru drepturile şi nevoile pacienţilor cu astfel de afecţiuni, dar şi să se implice în educarea publicului larg cu privire la conştientizarea bolilor endocrine, se arată într-un comunicat. 

„Principala nevoie a pacienţilor endocrini este să fie trataţi într-o echipă multidisciplinară şi să înţeleagă ce se întâmplă în organismul lor atunci când o glandă endocrină nu mai funcţionează aşa cum a fost programată de la natură. Pentru o mai bună informare a pacienţilor endocrini vom organiza evenimente, webinarii şi grupuri de suport, la care să participe şi medici empatici cu suferinţa bolnavilor. În acelaşi timp, vom organiza seminarii şi conferinţe/evenimente de presă, care să aibă drept subiect nevoile, informarea şi drepturile pacienţilor”, a declarat co-fondatoarea Adriana Turea.

ENDO Pacienţi - Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine şi-a propus să aducă în atenţia publicului larg, dar şi a pacienţilor şi aparţinătorilor lor, respectiv membrilor familiei, teme de interes.

ENDO Pacienţi - Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine îi invită pe românii care suferă de afecţiuni endocrine să se înscrie în asociaţie ca membri simpatizanţi. Înscrierea se va putea face pe pagina de Facebook a asociaţiei - ENDO Pacienţi. Înscrierea e gratuită şi se poate face online, prin completarea formularului de înscriere.

Asociaţia a publicat câteva date statistice:

  • 1% din populaţia lumii, afectată de hipertiroidism
  • 5 din 100 de noduli tiroidieni sunt canceroşi
  • Peste 50.000 de cazuri noi de cancer tiroidian sunt diagnosticate în fiecare an, în Europa în principal la femei tinere
  • Supravieţuirea medie a tumorilor neuro-endocrine este de doar 41 de luni
  • 5 din 10.000 de oamenii vor suferi de insuficienţă suprarenală
  • 6 din 10 adulţi şi 1 din 3 copii trăiesc cu supraponderalitate sau obezitate
  • Obezitatea este asociată cu 80% din cazurile de diabet de tip 2
  • Prevalenţa hipertiroidismului în România 1 - 2% la femei şi 0,1 - 0,2% la bărbaţi
  • 4% din populaţia României ar avea noduli tiroidieni, 5% din noduli putând să fie maligni, potrivit estimărilor medicilor
  • Cel mai frecvent cancer tiroidian este cel papilar, acoperă cam 70 - 80% din toate cazurile de cancer.
 

 


Alergologia