Societatea Română de Pneumologie oferă, sâmbătă şi duminică, spirometrii gratuite în Bucureşti şi Timişoara, pentru a marca Ziua mondială de luptă împotriva astmului.


În România, sunt aproximativ un milion de persoane care suferă de astm şi care fac circa 200.000 de crize severe în fiecare an - ceea ce înseamnă că, în fiecare minut, un pacient este expus unui atac de astm care îi pune în pericol viaţa.

În acest weekend (11-12 mai), spirometriile pot fi făcute gratuit în Sun Plaza din Bucureşti şi în Iulius Mall din Timişoara.

„Atunci când alegi un slogan precum «Educaţia despre astm responsabilizează!», te gândeşti la drumul lung pe care trebuie să îl parcurgă un medic sau un pacient pentru informare şi educare reciprocă. Este, de fapt, drumul pe care îl parcurge bolnavul adesea din lipsă de educaţie, de complianţă la un tratament adecvat, de la criza intermitentă de sufocare, la criza severă cu internare în urgenţă sau în servicii de terapie intensivă. Sigur că şi asediul factorilor de risc a crescut şi acest fapt nu a fost fără consecinţe, dacă ne gândim nu doar la ţigara tradiţională, dar şi la poluare, ţigară electronică”, afirmă medicul Florin Mihălţan, într-un comunicat transmis Agerpres.

Cauzele apariţiei astmului bronşic nu sunt pe deplin înţelese, însă boala este cauzată, se crede, de o combinaţie între factori ereditari şi factori de mediu.

Conform specialiştilor, succesul tratamentului pentru astm depinde, pe lângă educaţie şi acces la tratament, de aderenţa la tratament. Cu toate acestea, astmul şi BPOC au unele dintre cele mai scăzute rate de aderenţă la tratament: doar 33% dintre pacienţi urmează întocmai ce le-au prescris medicii.

 




ORL