Societatea Română de Reumatologie (SRR) şi Liga Română contra Reumatismului (LRCR) au tras un semnal de alarmă cu privire la lipsurile şi piedicile în calea unui management corect al pacienţilor cu boli musculoscheletice, acestea fiind unele dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile, cu impact major asupra individului, societăţii şi economiei.


SRR şi LRCR au organizat o conferinţă de presă în regim hibrid, pentru un traseu al celor mai importante centre de boli reumatice din ţară - Bucureşti, Cluj, Iaşi - , ca să afle principalele provocări cu care se confruntă pacienţii cu boli reumatice şi medicii, se arată într-un comunicat.

Unul din cinci europeni este afectat de o asemenea suferinţă şi există peste 200 de boli reumatice. Ele sunt boli cu evoluţie îndelungată şi sunt caracterizate prin durere cronică, un nivel important de dizabilitate şi reducerea speranţei de viaţă. Bolile musculoscheletice afectează oameni de orice vârstă, inclusiv copii şi adolescenţi. Ele pot conduce la deces prematur, fie direct, fie prin comorbidităţile ce le însoţesc, cum ar fi boala cardiovasculară şi cancerul, se mai arată.

„Acestea impun o povară teribilă asupra stării de sănătate fizică şi psihică a individului afectat, influenţându-i calitatea vieţii, capacitatea de muncă şi, deci, educaţia şi independenţa financiară. În plus, bolile musculoscheletice reprezintă şi o povară societală prin presiunea economică exercitată asupra sistemelor de sănătate şi serviciilor sociale în ţările europene. Din păcate, mulţi dintre cei ce suferă de o boală musculoscheletică se simt ignoraţi şi neînţeleşi, deoarece, pe de o parte, durerea lor nu se vede de către ceilalţi şi, pe de altă parte, adesea ea este incorect minimalizată prin interpretarea drept o consecinţă normală a procesului de îmbătrânire”, a declarat prof. dr. Simona Rednic, reumatolog, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

 

Lipsa diagnosticului precoce

În ultimele trei decenii au existat progrese remarcabile în tratamentul bolilor musculoscheletice. Dezvoltarea diverselor clase terapeutice, alături de îngrijirea multidisciplinară, ţintită, personalizată şi centrată pe pacient, au determinat scăderea numărului de cazuri care necesită spitalizare continuă, dispozitive de suport (cârje, cărucioare cu rotile, etc.) sau intervenţii chirurgicale în sfera musculoscheletică.

„Din păcate, aceste dezvoltări sunt astăzi ameninţate de o combinaţie de factori: lipsa diagnosticului precoce, lipsa de actualizare a protocoalelor terapeutice, costurile în creştere ale serviciilor de sănătate. Una dintre problemele esenţiale din sistemul nostru de sănătate este ca deşi avem acces la terapii performante, medicii nu le pot prescrie decât în faze înaintate ale bolii, în care aceste medicamente nu mai pot preveni distrugerea articulaţiilor. În fapt, ne irosim resursele pentru că tratăm prea târziu şi prea puţin. Pentru a diminua aceste riscuri şi a asigura realizarea de progrese în prevenirea, tratarea şi vindecarea acestor boli, este nevoie urgentă de măsuri referitoare la creşterea calităţii îngrijirilor oferite pacienţilor cu boli reumatice şi aplicarea la nivel naţional a standardelor de îngrijire şi ghidurilor folosite la nivel European”, a declarat prof. dr. Cătălin Codreanu, reumatolog, Centrul Clinic de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia” Bucureşti, preşedinte LRCR.

„Nu există loc în care să nu îmi iau boala cu mine: la muncă, acasă sau în vacanţă. Am fost norocos să pot avea acces la un tratament excelent, dar ştiu că nu este cazul tuturor pacienţilor din Europa şi mai ales din România. Cred că este foarte important pentru toţi pacienţii afectaţi de boli reumatice să poată beneficia de acelaşi nivel de îngrijire oriunde locuiesc”, a declarat Ovidiu Constantinescu, pacient cu poliartrită reumatoidă, reprezentant LRCR.

 

Probleme identificate

Principalele puncte sensibile identificate de reumatologi şi pacienţi sunt:

•           Numărul insuficient de reumatologi necesar populaţiei care suferă de aceste boli

•           Numărul foarte mic de medici specializaţi în reumatologie pediatrică

•           Necesitatea unei imagini mai bune a reumatologiei şi educarea factorilor implicaţi pentru a înţelege necesitatea a cel puţin unui reumatolog în fiecare judeţ

•           Subdiagnosticare şi netratarea la timp a unor pacienţi

•           Accesul inegal la îngrijire în diverse zone ale ţării şi diferenţe majore între mediul urban şi cel rural

•           Nealinierea ghidurilor şi recomandărilor de tratament cu cele europene în ceea ce priveşte momentul iniţierii tratamentelor remisive biologice şi sintetice ţintite

•           Un acces impredictibil la terapii de ultimă generaţie

 

Despre bolile reumatice şi musculoscheletice

Bolile reumatice şi musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele şi includ peste 200 de afecţiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică,  artroza, fibromialgia şi guta. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aceste afecţiuni sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial şi ţin departe de muncă aproximativ 1 milion de europeni.

În România, peste 600.000 de persoane (3% din populaţie) suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii, se mai arată.





Pediatru