Miercuri, 1 noiembrie, în Laboratorul de Cardiologie Intervenţională al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, s-au efectuat proceduri la 10 pacienţi: cinci diagnostice, cinci angioplastii - şi s-au implantat nouă stenturi.


Este pentru a doua oară în decurs de o lună când, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva se efectuează proceduri medicale la Laboratorul de Cardiologie Intervenţională, se arată pe pagina de Facebook a spitalului.

„După cum se ştie, pe 4 octombrie au avut loc primele intervenţii de acest gen la Deva, când au fost supuşi unor proceduri medicale opt pacienţi. (…) Aşa cum ne-am propus, pacienţii din judeţ nu mai sunt nevoiţi să parcurgă sute de kilometri pentru o şansă la viaţă. Procedurile se fac şi la Deva-  e adevărat, deocamdată sub coordonarea medicilor de la Timişoara. Încet, dar sigur şi hotărât, ne îndreptăm spre atingerea scopului propus, adică utilizarea la capacitatea optimă a acestui laborator. Mulţumesc medicilor şi asistenţilor pentru implicare şi îi felicit pentru această nouă performanţă medicală înregistrată la Deva”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

Şeful Secţiei Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva a arătat că necesitatea înfiinţării acestui serviciu se confirmă prin creşterea numărului pacienţilor cu afecţiuni cardiace: „În urma celor două zile de lucru de până acum am observat cu îngrijorare proporţia crescută de pacienţi cu patologie complexă, cu încărcătură aterosclerotică importantă chiar la vârste tinere, care au necesitat proceduri de dilatare prin implant de stent. În general se estimează că 30-40% dintre cazurile explorate prin coronarografie vor necesita angioplastie coronariană, iar la Deva până acum s-a constatat că acest procent depăşeşte 50%, confirmând aşteptările legate de observaţiile clinice anterioare, care argumentau înfiinţarea unui astfel de serviciu. Atât criteriile de eligibilitate a pacienţilor pentru explorare, cât şi criteriile de angioplastie şi implant de stent, au respectat cu stricteţe indicaţiile din ghidurile de specialitate. Rezolvarea în acest mod a patologiei agresive cardiovasculare este oportună, prevenind timpii lungi de aşteptare pentru efectuarea procedurilor în clinici universitare şi reducând atât suferinţa pacienţilor, cât şi riscul de deces de cauză cardiovasculară”, a declarat dr. Constantin Blaj.

Potrivit reprezentanţilor SJU Deva, toţi pacienţii supuşi procedurilor medicale sunt internaţi în secţia Cardiologie, cu stare generală bună. Echipele de medici şi asistenţi au fost conduse de Dr. Milovan Slovenski (Timişoara).

La data de 4 octombrie, într-un comunicat al unităţii medicale, se anunţa începerea activităţii în Compartimentul de Cardiologie Intervenţională şi Cateterism Cardiac din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva – o premieră medicală în judeţ. În cursul acelei zile, s-au efectuat proceduri la pentru opt pacienţi internaţi - adică trei coronarografii diagnostice şi cinci proceduri de coronarografie şi angioplastie coronariană cu implant de stenturi farmacologic active. Numărul de stenturi implantate a fost de 10, se mai preciza în comunicat.

Sursă foto : Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva

 



Oncolog